Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θαπατέρο: Το ευρώ φτιάχτηκε για τη Γερμανία

Η νομισματική πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ πριν το ξέσπασμα της κρίσης σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας, δήλωσε ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός, Χ. Λ. Θαπατέρο. Χωρίς ευρωομολόγο θα είναι δύσκολο να επιβιώσει το ευρώ, προειδοποίησε.

Θαπατέρο: Το ευρώ φτιάχτηκε για τη Γερμανία

Το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι η νομισματικής της πολιτική είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί την Γερμανία και όχι άλλες χώρες όπως η Ισπανία, δήλωσε την Τρίτη στο CNBC o πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

"H νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, η οποία εφαρμόστηκε από την γέννηση του ευρώ ως και την έναρξη της κρίσης, σχεδιάστηκε για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας. Αλλά τι αποτελέσματα είχε για χώρες όπως η Ισπανία ; Δημιούργησε μια τεράστια πιστωτική επέκταση που προκάλεσε φούσκες" ανέφερε ο κ. Θαπατέρο.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η πολιτική της ΕΚΤ βοήθησε την τόνωση της ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα και επέτρεψε στη χώρα να δημιουργήσει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα.

"Η Γερμανία είχε ισχυρή παραγωγή και πολύ μικρή εγχώρια ζήτηση. Δεν μπορούσε να πουλήσει τα προϊόντα της. Η Ισπανία τα αγόραζε, χάρη στην πίστωση που χρηματοδοτούσαν οι Γερμανοί" είπε ο κ. Θαπατέρο.

"Αυτό ήταν το μοντέλο. Όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό όταν δημιουργήθηκε το ευρώ και αυτές ήταν οι συνθήκες που επέβαλε η Γερμανία" επισήμανε.

Πρόσθεσε πως για να ανακάμψει η ευρωζώνη η ΕΚΤ πρέπει να εφαρμόσει πιο επεκτατική νομισματική πολιτική και να προχωρήσει η τραπεζική ένωση.

"Το ευρώ πρέπει να καταλήξει να γίνει κατά τη γνώμη μου ένα νόμισμα με πυλώνες: δημοσιονομική πολιτική, δημοσιονομική ένωση, τραπεζική ένωση, ενιαία οικονομική πολιτική και ευρωομολόγα" προειδοποίησε.

"Η Γερμανία λέει «όχι» στα ευρωομόλογα, αλλά νομίζω πως αυτό που εννοεί είναι «όχι» στα ευρωομόλογα για την ώρα. Πιστεύω πως σε κάποιο σημείο θα πρέπει να έχουμε μια αμοιβαιοποίηση του χρέους. Χωρίς αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για την ευρωζώνη να γίνει μια ένωση ενότητας, ανάπτυξης και σταθερότητας" επισήμανε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v