Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χρέη €1,1 δισ. προς την εφορία

Στο μέτωπο των ελέγχων υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα. Εν τω μεταξύ, τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία αυξάνουν και τα email πέφτουν βροχή.

Νέα χρέη €1,1 δισ. προς την εφορία

Απλήρωτους φόρους 1,1 δισ. ευρώ άφησαν τον Οκτώβριο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν πλέον τα 7,284 δισ. ευρώ.

Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 53,361 δισ. των παλαιών (έως 31 Δεκεμβρίου 2012) ληξιπρόθεσμων, τότε η συνολική οφειλή στα χαρτιά φτάνει τα 60,645 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη μόνο 15-18 δισ. θεωρούνται εισπράξιμα (ποσοστό 70-75% θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης).

Εντυπωσιακά πάντως είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει 447.615 email και έχει κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε νέους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε πρώτη ανάγνωση, δεν φαίνεται να πήγαν... χαμένα, καθώς εισπράχθηκαν, με βάση το υπουργείο Οικονομικών, 160 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, δείχνουν ακόμα ότι από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί 2,447 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα, με τις ρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν από τη μία πλευρά και τη βροχή κατασχέσεων από την άλλη να έχουν διαδραματίσει τον δικό τους ρόλο στην αύξηση των εισπράξεων.

Στο μέτωπο των ελέγχων, φαίνεται πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα των τακτικών ελέγχων μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει 596 έλεγχοι και να έχει εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων. Έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 211 έλεγχοι και το ποσοστό εισπραχθέντων έναντι βεβαιωθέντων φόρων φτάνει στο 46,1%.

Όσον αφορά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, το γνωστό μοτίβο των τελευταίων μηνών επαναλήφθηκε και τον Οκτώβριο. Περίπου 8 στους 10 υπόχρεους υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις τους, αλλά σε σύνολο 109.039 υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ οι 25.918 άφησαν τις προθεσμίες απλώς να περάσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v