Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Next week οι αποφάσεις για bad banks

Οι τράπεζες προτείνουν τη δημιουργία υπερδιευθύνσεων για τη διαχείριση των κακών δανείων, οι οποίες θα είναι έτοιμες ως τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2014. Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις από ΤτΕ.

Τράπεζες: Next week οι αποφάσεις για bad banks

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των συστημικών τραπεζών για τα μοντέλα διαχείρισης προβληματικών δανείων που εφαρμόζουν οι τελευταίες.

Όπως είναι γνωστό η BlackRock έχει καταθέσει ήδη από τον περασμένο μήνα στην ΤτΕ την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης προβληματικών assets που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ παρέθεσε και τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές διαχείρισης.

Με βάση την παραπάνω αξιολόγηση, η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες τις δικές τους προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν ως σήμερα το απόγευμα. Θα ακολουθήσει μια νέα μικρή περίοδος διαβούλευσης πριν η ΤτΕ λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιστωτικά ιδρύματα προτείνουν τη δημιουργία υπερδιευθύνσεων για τη διαχείριση των κακών δανείων, οι οποίες θα είναι έτοιμες ως τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2014.

Πρόκειται για λύση στην οποία συναινούν η ΤτΕ και η τρόικα καθώς με τις αυτόνομες διοικητικά υπερδιευθύνσεις διαχείρισης προβληματικών δανείων (bad banks) εξασφαλίζεται θεωρητικά ο στόχος ανεξάρτητης διαχείρισης. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα ζητήσει επιπλέον δεσμεύσεις από τις τράπεζες που να διασφαλίζουν την υιοθέτηση βελτιωμένων μοντέλων διαχείρισης προβληματικών assets.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v