BNP Paribas: Η λιτότητα πνίγει την Αθήνα

Το βάθος της ύφεσης και η κλίμακα του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αντανακλούν την υπερβολική λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Λανθασμένοι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα. Αναγκαία η μείωση χρέους με OSI ή «redemption bonds».

BNP Paribas: Η λιτότητα πνίγει την Αθήνα

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το πιθανότερο είναι πως θα συμπεράνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, παρότι φτάνει στο 170% του ΑΕΠ, σημειώνει η BNP Paribas σε ανάλυσή της με τίτλο «Βιωσιμότητα χρέους: Ακόμα ένας ελληνικός μύθος;».

Όπως αναφέρει, με βάση τις ταμειακές ροές, ακόμα και ένα τέτοιο χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο. Στο τέλος της μέρας η βιωσιμότητα εξαρτάται από τους όρους που είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι πιστωτές και τη στάση τους απέναντι σε μετακυλίσεις (roll-overs).

Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος ως επί το πλείστον ανήκει σε επίσημους πιστωτές, με βάση αυτήν τη στενή οπτική είναι βιώσιμο, αναφέρει η γαλλική τράπεζα. Στα «υπέρ» καταγράφει τα χαμηλά επιτόκια, τη μεγάλη μέση διάρκεια (17 έτη) και τη διάθεση των Ευρωπαίων να αποφύγουν ατυχήματα. Βλέπει διάθεση για μετακύλιση χρέους με ηχηρή εξαίρεση το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

«Θα υποστηρίξουμε όμως ότι υπό ευρύτερη οπτική γωνία το ελληνικό χρέος δεν δείχνει βιώσιμο. Το βάθος της ύφεσης και ως εκ τούτου η κλίμακα του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αντανακλά την υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική σύσφιγξη που επιβλήθηκε στην Ελλάδα».

Η BNP υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ αναφορικά με το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα είναι λανθασμένοι και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα. Σημειώνει μάλιστα ότι τα μεγέθη στήθηκαν πιθανότατα έτσι ώστε να φαίνεται πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν από τη χώρα είναι «εφικτή», ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποδειχτεί πως δεν είναι.

«Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα έχει αφεθεί με υπερβολικό χρέος και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μαζική ανεργία για πολλά χρόνια. Η σημερινή λιτότητα και η πρόβλεψη για την ανάκαμψης θα την αφήσει δέκα χρόνια από σήμερα με υπερβολικό χρέος, γεγονός που πιέζει για άλλη λύση». Όπως αναφέρει μάλιστα, η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτήθηκε από την Αθήνα ήταν βαριά.

Η BNP εκτιμά ότι ακόμα και αν βγει επιτυχημένα η Ελλάδα στις αγορές θα κληθεί να πληρώσει επιτόκια άνω του 8%.

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί, σημειώνει η BNP, με διαφορετικές μεθόδους από τη λιτότητα ή την ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα κάνει τη δουλειά. Όπως σημειώνει, οι οικονομολόγοι Reinhart και Rogoff θα υποστηρίξουν ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνει πτώχευση και αναδιάρθρωση ή πληθωρισμός και οικονομική «καταπίεση», όπως έγινε σε αναδυόμενες αγορές. Όμως η ευρωπαϊκή συνθήκη και η τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Ελλάδας αποκλείουν το ενδεχόμενο πληθωρισμού. Γι’ αυτό και υπάρχει ανάγκη για μείωση του χρέους μέσω OSI ή «redemption bonds». Τα τελευταία αποτελούν μια παλαιότερη πρόταση που προέβλεπε να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση μέρους του κρατικού χρέους κάθε χώρας της Ε.Ε. (το κομμάτι του χρέους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ), προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

Η BNP προτιμά τα redemption bonds, αλλά αυτή η επιλογή φαίνεται πως είναι ακόμα μακριά. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα υποφέρει υπό το βάρος του χρέους και της υπερβολικά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, καταλήγει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v