«Όλα για όλα» στο Eurogroup με στόχο το 1 δισ. ευρώ

Την εκκρεμότητα με τα ΕΑΣ κλείνει η κυβέρνηση για να παρουσιάσει πρόοδο στους υπουργούς Οικονομικών τη Δευτέρα. Το μήνυμα που πήρε ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις Στουρνάρα. Σε ποια καυτά μέτωπα καταγράφονται συγκλίσεις.

«Όλα για όλα» στο Eurogroup με στόχο το 1 δισ. ευρώ

Εντολή να κλείσει η συμφωνία για τα ΕΑΣ  τη Δευτέρα στο Εurogroup, ώστε να εκταμιευθεί η πολύπαθη δόση του 1 δισ. ευρώ, φαίνεται πως έδωσε ο πρωθυπουργός στον Γιάννη Στουρνάρα.

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος την Παρασκευή από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα «να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα ως τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των επαφών του Αντώνη Σαμαρά με τους κοινοτικούς επιτρόπους διαπίστωσε ότι ούτε το Eurogroup, ούτε η τρόικα θα κάνουν πίσω στα συμφωνηθέντα και ότι «όσο υποχώρησε η τρόικα υποχώρησε».

Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι πολύ δύσκολο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών εάν δεν παρουσιάσει «κάτι». Ήδη η Ε.Ε., πίσω από τις κλειστές πόρτες και πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις πολιτικής στήριξης, κατέστησε σαφές και σε όλους τους τόνους ότι θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης.

Με τα νέα δεδομένα, η Αθήνα προσπαθεί να πετύχει συμφωνία για τα ΕΑΣ (τα οποία είναι ουσιαστικά το μοναδικό από τα τέσσερα προαπαιτούμενα που μένει ανοικτό) και να εξασφαλίσει το πράσινο φως από την τρόικα, ώστε ο υπουργός Οικονομικών να ζητήσει τη Δευτέρα από τους ομολόγους του την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τη δόση του Ιουνίου. Έτσι η κυβέρνηση θα δείξει ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τεχνοκρατικές πηγές από την τρόικα που ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η συμφωνία μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας για τα ΕΑΣ έχει κλείσει από την περασμένη εβδομάδα κι οι επικεφαλής των δανειστών περιμένουν πώς θα διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση το ζήτημα τόσο εντός αυτής, όσο και στην κοινωνία.

Πρόκειται, όπως ισχυρίζονται οι συγκεκριμένες πηγές, για μια συμφωνία η οποία δίνει στην κυβέρνηση δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης. Και αυτό γιατί προβλέπει ένα μεσοδιάστημα στο οποίο θα δοκιμαστεί η ελληνική πρόταση για λειτουργία της επιχείρησης με εξαγωγικό προσανατολισμό, αν και συρρικνωμένη. Εάν μετά την περίοδο χάριτος δεν επιτευχθούν τα αποτελέσματα που υπόσχεται η ελληνική πλευρά, θα γίνει της... τρόικας.

Επιπλέον, οι τεχνοκρατικές πηγές κάνουν λόγο και για καταρχήν συμφωνία στο πολύκροτο θέμα των πλειστηριασμών εδώ και μία εβδομάδα, η οποία όμως παραμένει στο παρασκήνιο για πολιτικούς λόγους.

Ο συμβιβασμός της τρόικας για τους πλειστηριασμούς, με βάση τις ίδιες πηγές, βρίσκεται στην αποδοχή να εξαιρεθεί συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, αλλά με τόσο αυστηρά κριτήρια ώστε λίγοι σε αριθμό να μπορούν να έχουν προστασία.

Με άλλα λόγια, θα δίνεται η επικοινωνιακή στήριξη στην κυβέρνηση ότι κάτι πέτυχε, επί της ουσίας όμως η απόκλιση θα είναι ελάχιστη.

Πάντως, ούτε η τρόικα ούτε το Eurogroup δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε., καθώς εντός του επόμενου εξαμήνου θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες θεωρούνται και πιο κρίσιμες.

Ανεξάρτητα με την εκταμίευση ή όχι της δόσης του 1 δισ., οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να επαναλάβουν τη στάση που είχαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου. Αναγνώριση, μεν, των κόπων της χώρας μας, αλλά καμία ένδειξη στον Γ. Στουρνάρα ότι θα πιέσουν την τρόικα να χαλαρώσει τις θέσεις της για τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, όπως το δημοσιονομικό κενό και την απαίτηση για μέτρα που θα κριθεί ότι μπορούν να φέρουν τα έσοδα που υπόσχεται η ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v