Νέο θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Τον Ιανουάριο θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας, ανακοίνωσαν το ΔΝΤ και η ΕΕ. Για επιστροφή του Μορς την Τρίτη στην Αθήνα μιλά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Π. Καρβούνης. Καθησυχαστική η κυβέρνηση που ψάχνει συμφωνία για τη δόση του 1 δισ.

Νέο θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Νέο θρίλερ με την άφιξη της τρόικας και τις διαπραγματεύσεις. Ανακοίνωση του ΔΝΤ το βράδυ του Σαββάτου αναφέρει ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του Ταμείου: «Τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Περιμένουμε η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αφού οι αρχές έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στην έκθεση προόδου (staff level agreement)».

Ανάλογη ανακοίνωση, έκανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω twitts του S. O' Konor, εκπροσώπου τύπου του Ολι Ρεν.

Ωστόσο διαφορετική διάσταση δίνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο κ. Μορς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αθήνα με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο πολλά θέματα», δηλώνει στο Euro2day.gr ο Π. Καρβούνης. 

Πηγές αποδίδουν τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις στο γεγονός ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα αυτό το μήνα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, παρά την ανακοίνωση του ΔΝΤ και ο Πολ Τόμσεν αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.

Οι ανακοινώσεις από το ΔΝΤ και την ΕΕ έφτασαν στην Αθήνα αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν στο βήμα της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις σηματοδοτούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη για την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ εντός Δεκεμβρίου, αλλά η συνολική συμφωνία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές εξέφραζαν την διάθεση να βρεθεί λύση πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας. 

Οπως μεταδίδει το Skai, μετά το τέλος τη ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας, δηλώνοντας πως δεν αποτελεί ένδειξη δυσφορίας και όλα θα γίνουν εγκαίρως. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «το μόνο που παραμένει ανοιχτό είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου περιμένουμε απάντηση».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε πως «το ότι δεν έρχονται δε σημαίνει πως δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Θα πάμε σε μια συνολική συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v