Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση-ανάσα για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Το σχέδιο-πρόταση των τραπεζών για τα προβληματικά δάνεια. Προβλέπει ενοικίαση της κατοικίας γι' αυτά που δεν εξυπηρετούνται καθόλου και για τα προβληματικά, που όμως διατηρείται ροή αποπληρωμής, «κούρεμα» υπό προϋποθέσεις.

Πρόταση-ανάσα για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Τη δική τους πρόταση καταθέτουν οι τράπεζες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών, που έχει αναχθεί στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Το σχέδιο, το οποίο αποτελείται από δύο σκέλη, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και οι δύο προβληματικές κατηγορίες δανείων (κόκκινα και μετά βίας εξυπηρετούμενα), βρίσκεται ήδη στα χέρια της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έχουν ενημερωθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση.

Οι τράπεζες και η κυβέρνηση φέρονται να είναι σε συνεννόηση ούτως ώστε αφενός να μη βρεθούν οικογένειες στον δρόμο και αφετέρου το σχέδιο να είναι έτσι δομημένο ώστε η τρόικα να μην κόψει νέο κοστούμι κεφαλαίων στα πιστωτικά ιδρύματα.

Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι από το σύνολο του 1 εκατ. στεγαστικών δανείων το 35%, δηλαδή 350.000 δάνεια, είναι προβληματικό. Από αυτά, τα 110.000 ανήκουν στην κατηγορία του... βαθύ κόκκινου. Τα υπόλοιπα 240.000 παρουσιάζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή.

Το σχέδιο που καταστρώνεται προβλέπει τα εξης:

* Για τα 240.000 νοικοκυριά που ζορίζονται στην αποπληρωμή εξαιτίας της δραματικής απώλειας των εισοδημάτων τους, αλλά πληρώνουν όσο μπορούν, ο δανειολήπτης αναλαμβάνει να πληρώσει για το 70% του δανείου που έχει λάβει. Το υπόλοιπο 30% θα παγώσει χωρίς καμία επιβάρυνσή του. Το καθεστώς θα ισχύσει τουλάχιστον για 10 χρόνια και ο κάτοχος του δανείου θα αναλάβει την υποχρέωση να πληρώνει σε μηνιαία βάση το ποσό του τοκοχρεωλυσίου, δηλαδή τόκο και κεφάλαιο. Εφόσον στη 10ετία είναι συνεπής και έχει αποπληρώσει το σύνολο ή μέρος του 70% του δανείου, τότε η τράπεζα θα σβήσει το υπόλοιπο 30%. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό αφενός ο δανειολήπτης μειώνει το δάνειό του κατά 30%, αποπληρώνει και κεφάλαιο, όχι μόνο τόκους, αφετέρου η τράπεζα καθαρίζει τον ισολογισμό και έχει μόνο ενεργά εξυπηρετούμενα δάνεια, άρα απελευθερώνει κεφάλαια.

«Η τρόικα δεν θα έχει επιχειρήματα να αντικρούσει την πρόταση, καθώς το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη χρειαστούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των συστημικών τραπεζών, και προσθέτει: «Επί της ουσίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις, εάν τηρηθούν από τον δανειολήπτη, αποτελούν υποσχετική για την οριστική απαλλαγή από το 30% του δανείου του».

* Διαφορετική είναι η πρόταση για τους 110.000 δανειολήπτες που έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις πληρωμές. Προβλέπει το ακίνητο να μεταβιβαστεί στην τράπεζα και ο πρώην ιδιοκτήτης να πληρώνει ενοίκιο. «Η λύση αυτή θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στους πλειστηριασμούς και αποτελεί μία ανάσα για 110.000 οικογένειες. Προσωρινή, αλλά ανάσα. Επίσης, είναι μία πρόταση που είναι δύσκολο να... ερεθίσει την τρόικα, η οποία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να μπλοκάρει λύσεις και καταστάσεις», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Για να προχωρήσει όμως η εφαρμογή της, πρέπει να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στην αγοραπωλησία ακινήτων, κάτι που αναμένεται στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθεί στο 3% από 10% σήμερα).

Η πρόταση προβλέπει να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου στο τραπεζικό ίδρυμα και ο δανειολήπτης μπορεί να το ενοικιάσει το σπίτι, πληρώνοντας ενοίκιο μειωμένο κατά 20% από τα δεδομένα της αγοράς. Η δυνατότητα θα ισχύει για 5 έτη και αφού επαναξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη (πλέον ενοικιαστή), τότε είτε θα επαναγοράσει από την τράπεζα το σπίτι -εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά του- είτε θα συνεχίσει να πληρώνει το ενοίκιο.

Βέβαια, εάν σε πέντε χρόνια η τράπεζα κρίνει ότι μπορεί να πουλήσει αλλού την κατοικία, τότε η σύμβαση ενοικίασης διακόπτεται αυτομάτως. Στην περίπτωση που γίνει επαναγορά του σπιτιού από τον δανειολήπτη, θα γίνει με βάση τις τρέχουσες αξίες των ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v