Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια απ' τα ίδια έβγαλε το Eurogroup

Το «τυρί» της δόσης του 1 δισ. περιμένει άμεσα η Αθήνα μέσω των ΕΑΣ. Νέος στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι 15 Γενάρη. Ξεκινά έλεγχος... νομοσχεδίων από τρόικα. Πίεση για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Μια απ τα ίδια έβγαλε το Eurogroup

Η προσπάθεια που γίνεται να υπάρξει άμεσα κλείσιμο της υπόθεσης των ΕΑΣ ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα δώσει αν μη τι άλλο την εικόνα προόδου στις διαπραγματεύσεις, ήταν η μόνη «είδηση» που προέκυψε από το χθεσινό Eurogroup. Μάλιστα, όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, ακόμα και σήμερα περιμένει την απάντηση των δανειστών για την ελληνική πρόταση.

Κατά τα λοιπά, για άλλη μία φορά χθες επιβεβαιώθηκε η πίεση από την πλευρά των Βρυξελλών να τηρήσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Τα καλά λόγια και η αναγνώριση των θυσιών επαναλήφθηκαν, αλλά μαζί με αυτά επιβεβαιώθηκε ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα ανακοπεί αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ έδωσε τον τόνο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η τρόικα επιστρέφει αύριο στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ρεαλιστικά δεν θα πρέπει να αναμένεται ολοκλήρωση των συζητήσεων τον Δεκέμβριο. Το θέμα θα μας απασχολήσει και τον Γενάρη». Προσπάθησε παράλληλα να τονώσει την αισιοδοξία σημειώνοντας ότι πρόοδος υπάρχει: «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στα δημοσιονομικά του 2013 και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα είναι βιώσιμο το 2014 και τα επόμενα χρόνια. Στο προηγούμενο Eurogroup υπήρχαν τέσσερα ανοικτά προαπαιτούμενα, τώρα έχουν μείνει μόνο τα ΕΑΣ».

Έτσι, η τρόικα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα για να πιάσει από αύριο δουλειά, σε μια επίσκεψη που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Στόχος είναι να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος και κυρίως να εξεταστούν τα νομοσχέδια που οδεύουν προς τη Βουλή. Πρακτικά δηλαδή ο φόρος ακινήτων, η κατάθεση του οποίου εκκρεμεί ακόμα, αλλά και οι ρυθμίσεις θεμάτων που «δεν μπορούν να περιμένουν για το 2014».

Στα τελευταία περιλαμβάνεται το καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών. Η προστασία που παρέχει το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά η κυβέρνηση ακόμα δεν τα έχει βρει με την τρόικα. Θα υπάρξει νέα προσπάθεια προσέγγισης, όμως σε περίπτωση που δεν γεφυρωθεί το χάσμα θα κληθεί να δράσει έστω και μονομερώς.

Άλλο ένα θέμα είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Η δοκιμαστική περίοδος του χαμηλού ΦΠΑ λήγει επίσης στο τέλος του χρόνου. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι έχει όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι απέδωσε, όμως η τρόικα δεν έχει ακόμα δώσει το πράσινο φως να συνεχιστεί από το νέο έτος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα θέματα που σχετίζονται με το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό, όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθούν μεν, αλλά χωρίς να υπάρξουν τελικές αποφάσεις πριν από τις γιορτές.

Στουρνάρας: Περιμένουμε αύριο απάντηση για τα ΕΑΣ

Σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα των ΕΑΣ ο Γιάννης Στουρνάρας χθες είχε συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χ. Αλμούνια. Επαφές είχε και με τον Β. Σόιμπλε και όπως αναφέρεται το κλίμα ήταν θετικό.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στόχος τώρα είναι η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε συμφωνία (staff level agreement) για το επόμενο πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup ξεκαθάρισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες ώρες την απάντηση των δανειστών για το θέμα των ΕΑΣ. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει για 12 μήνες (αντί για 18) με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το σχέδιο θα είναι βιώσιμο. Αν αυτό δεν αποδειχθεί στην πράξη, τότε η εταιρεία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v