Ενέργεια: Επιβαρύνσεις «φωτιά» σε τιμολόγια-φόρους

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των «πρωταθλητών» στη φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στην οικιακή, όσο και στη βιομηχανική χρήση. Αύξηση ως 82% από το 2008 ως σήμερα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενέργεια: Επιβαρύνσεις «φωτιά» σε τιμολόγια-φόρους

Μεταξύ των... πρωταθλητών στη φορολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στην οικιακή, όσο και στη βιομηχανική χρήση, κατατάσσεται η Ελλάδα, ενώ πλέον και τα τιμολόγια που ισχύουν είναι από τα ακριβότερα στην Ε.Ε. των 28.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχει η ετήσια έκθεση της Eurelectric που αποτελεί το συλλογικό όργανο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η έκθεση διαπιστώνει επιτάχυνση των αλλαγών στην αγορά, λόγω μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, αναβάθμιση του ρόλου του άνθρακα, ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του, στασιμότητα στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση των τιμών, κυρίως λόγω υπερφορολόγησης, στασιμότητα στις εκπομπές και στις τιμές των ρύπων.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Eurelectric για την Ελλάδα αναμένουν έως το 2020 ανάκαμψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (στο ηπειρωτικό και στο νησιωτικό σύστημα). Αυτήν την υπολογίζουν σε 10,8% το 2020 σε σχέση με το 2012, ενώ το προηγούμενο διάστημα και από την έναρξη της οικονομικής κρίσης η ζήτηση ηλεκτρικού μειωνόταν με ρυθμό περίπου 1% τον χρόνο.

Τιμές - φόροι

Σε ό,τι αφορά τις τιμές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις του ηλεκτρικού στην Ελλάδα, από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η Eurelectric προκύπτει ότι από το 2008 σε όλες τις κοινοτικές χώρες με ελάχιστες εξαιρέσεις (Βέλγιο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο) αυτές αυξήθηκαν. Στις καταναλώσεις πάνω από 2.500 κιλοβατώρες τον χρόνο, τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις επέβαλαν η Λετονία (+394%), η Πορτογαλία (+108%), η Ελλάδα και Εσθονία (+82%), η Ρουμανία (+80%) και η Ισπανία (+74%). Σε επίπεδο Ε.Ε. των 28 η μέση αύξηση της φορολόγησης ανήλθε στο 29%.

Έτσι, τονίζει η έκθεση της Eurelectric, το μέρος του συνολικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο (σε θεωρητικό επίπεδο) καθορίζεται από τους κανόνες της αγοράς (τιμή ενέργειας) περιορίζεται στο 43%. Όλο δε το υπόλοιπο είναι φόροι και ρυθμιζόμενες χρεώσεις (χρήση δικτύων, ΥΚΩ, ΑΠΕ κ.λπ.).

Για βιομηχανική χρήση, η ηλεκτρική ενέργεια επίσης υπερφορολογείται στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας έχει την πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολόγηση. Έτσι τα τιμολόγια ηλεκτρικού για τη βιομηχανία σε σχέση με το 2008 στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου 32%, όταν στη Γερμανία και στην Ιρλανδία 23%, στο Βέλγιο 0,5%, στη Βουλγαρία 19% και στην Ισπανία 12%. Ας σημειωθεί εδώ ότι σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβακία, η Ολλανδία, την ίδια περίοδο τα τιμολόγια μειώθηκαν από περίπου 1% (Σλοβακία) έως και 17% (Ρουμανία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v