Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλίδι 50 εκατ. στα κονδύλια 500 ΝΠΙΔ

Αιτία οι αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς του 2013. Από αυτά τα 500 ΝΠΙΔ, τα 250 είναι από το υπουργείο Παιδείας και περίπου 120 ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Έγιναν οι πρώτες τέσσερις ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Ψαλίδι 50 εκατ. στα κονδύλια 500 ΝΠΙΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, με την οποία εγκαινιάζεται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα ΕΑΣ αλλά και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, έρχονται περικοπές 40-50 εκατ. ευρώ σε 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου το 2014 λόγω υπερβάσεων στις οποίες υπέπεσαν στον προϋπολογισμό του 2013. Αξιοσημείωτο είναι το ότι από αυτά τα 500 ΝΠΙΔ τα 250 είναι από το υπουργείο Παιδείας και περίπου 120 ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα, προωθούνται και μισθολογικές περικοπές λόγω μη εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου. Το όφελος, ωστόσο, αναμένεται μικρό, 5 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι φορείς οι οποίοι δεν έχουν εφαρμόσει το Ενιαίο Μισθολόγιο, υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει γνωμοδοτήσεις από το ΣτΕ. Και εκεί, όμως, θα γίνουν μειώσεις εφόσον οι φορείς παραμένουν καταγεγραμμένοι στη Γενική Κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ελλιπής εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ότι οι μισθοί των υπαλλήλων που εντάσσονται σε διαθεσιμότητα κόβονται στο 75% του κανονικού. Αυτό έχει διαπιστωθεί ήδη σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου και γίνονται κινήσεις ώστε ως τις 18 Δεκεμβρίου να επιστραφούν τα χρήματα.

Τέλος, ήδη έχουν προχωρήσει τα πρώτα τέσσερα «ηλεκτρονικά» κατασχετήρια και όπως αναφέρεται «είχαν μέσα λεφτά οι λογαριασμοί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v