CEO Summit: Τεράστιο ενδιαφέρον για Ελλάδα

Το ισχυρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα διαπιστώνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Ποιοι παράγοντες καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
CEO Summit: Τεράστιο ενδιαφέρον για Ελλάδα

«Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Διαπιστώνουμε ότι ίσως έχουμε πιάσει το χαμηλότερο σημείο και ο δρόμος μας είναι σαφέστατα προς τα πάνω». Αυτό δήλωσε χθες ο Ιωάννης Αρτινός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vivartia από το βήμα της εκδήλωσης του CEO Summit, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων άργησε να δει το εξωτερικό και σημειώνοντας ότι εξαιτίας του ότι το όνομα της χώρας έχει διασυρθεί αυτήν τη στιγμή θέλει διπλή προσπάθεια να βγούμε σε ένα ράφι στο εξωτερικό. Και όχι μόνο κατά τον κ. Αρτινό «θέλει ταπεινότητα, επιμονή, υπομονή και αναφορά σε υψηλά κλιμάκια διοίκησης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξωστρέφειας».

Την ίδια ώρα, το μεγάλο κόστος στο οποίο περιλαμβάνεται η φορολογία, ο υψηλός ΦΠΑ και το κόστος ενέργειας καθιστούν τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές, όπως σημείωσε ο ίδιος, και για τον λόγο αυτό ζήτησε τη μείωση των φόρων. Και απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που παρίστατο στην εκδήλωση, συμπλήρωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έκανε τον κλάδο της εστίασης πιο ανταγωνιστικό και εξέφρασε την ελπίδα του ο ΦΠΑ να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα και να μην αυξηθεί εκ νέου.

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει ενδιαφέρον ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό του Αστέρα, εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι οι τιμές δεν είναι εκεί που θα μπορούσαν να είναι. Αυτό το απέδωσε ο ίδιος στην αβεβαιότητα που όπως είπε είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των επενδύσεων. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να καλύψουμε το κενό της εμπιστοσύνης. Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να επιλέξουμε τις μάχες μας και πού θα στοχεύσουμε. Ήδη η χώρα έχει καλύψει τα τρία τέταρτα της χαμένης ανταγωνιστικότητας της προηγούμενης δεκαετίας, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino), επισήμανε ότι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την τετράμηνη περίοδο της εποχικότητας με τον ήλιο και τη θάλασσα και έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει σταδιακά προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξία. Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εστιάσουμε σε νέα προϊόντα εκτός του παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές -μαρίνες, αεροδρόμια- αλλά και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων και να αποκτήσουμε μία κουλτούρα περισσότερο εξωστρεφή. Ο ίδιος είπε ότι ο κλάδος της τουριστικής κατοικίας αυτήν τη στιγμή έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία πανευρωπαϊκά, δημιουργώντας έσοδα ΦΠΑ, νέες θέσεις εργασίας, ενώ επιμηκύνει την τουριστική περίοδο έως και 10 μήνες τον χρόνο.

Ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιnteramerican, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ανέφερε ότι "νομοτελειακά, η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να αναπληρώσει συγκεκριμένες λειτουργίες του κράτους στον χώρο της υγείας και των συντάξεων". Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή είναι πολιτική βούληση και υψηλές ταχύτητες στη λήψη αποφάσεων, κι ειδικά στον χώρο της υγείας θα πρέπει ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας να δημιουργήσει υπηρεσίες κάθετες.

Ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, CEO της Nokia Solutions Networks Hellas, εκτίμησε ότι η Ελλάδα υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει το νέο Ισραήλ στον τομέα του R&D (σ.σ. το Ισραήλ είναι η Σίλικον Βάλεϊ εκτός ΗΠΑ). Για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στη χώρα ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v