ΥΠΟΙΚ: Οι κληρονόμοι φορτώνονται και φόρους πολυτελείας

Σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ότι «σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας».

ΥΠΟΙΚ: Οι κληρονόμοι φορτώνονται και φόρους πολυτελείας

Στους κληρονόμους μεταφέρονται και οι φόροι πολυτελείας αν -κούφια η ώρα!- πεθάνει ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, αεροσκαφών και δεξαμενών κολύμβησης.

Σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ότι «σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας». Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει για κάθε φόρο.

Στην περίπτωση όπου ο υπόχρεος αποβιώσει, η φορολογική υποχρέωση βαρύνει τους κληρονόμους.

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι φόρος πολυτελείας επιβάλλεται μόνο για τους μήνες που ήταν στην κατοχή του φορολογούμενου το αυτοκίνητο, ενώ στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που νοικιάζουν αυτοκίνητα ή χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους περισσότερα του ενός αυτοκίνητα ο φόρος επιβάλλεται στο πρόσωπο που βαρύνεται με το μεγαλύτερο σε κυβικά αυτοκίνητο.

Δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελείας σε όσους φορολογούμενους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, ενώ στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών ο φόρος εφαρμόζεται επί αντικειμενικών δαπανών μειωμένων κατά 30%.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Για το οικονομικό έτος 2013 παλαιότητα άνω των 10 ετών έχουν τα αυτοκίνητα με έτος πρώτης κυκλοφορίας πριν από την 1η/1/2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v