Forbes: Διακηρύξεις αντί έργων στους υδρογονάνθρακες

Κριτική στην τακτική της Αθήνας ασκεί άρθρο του Forbes. Οι μεγαλόπνοες εξαγγελίες μπορεί να διώξουν επενδυτές, ενώ καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες. Χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Forbes: Διακηρύξεις αντί έργων στους υδρογονάνθρακες

«Εάν παρακολουθήσει κανείς τις πρόσφατες αναφορές στην ενέργεια, είναι δύσκολο να μην ενθουσιαστεί από τις προοπτικές της χώρας. Από πολιτικούς σχολιαστές έως τον ίδιο των πρωθυπουργό, το μήνυμα που διαχέεται είναι σαφές: Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και –το πιο σημαντικό- ενώπιον πιθανών εσόδων δισεκατομμυρίων», αναφέρει δηκτικά ο αρθρογράφος Christopher Coats.

Στέκεται στις δηλώσεις του Α. Σαμαρά στο δείπνο του ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το αέριο στο ελληνικό υπέδαφος ανέρχεται στα 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, που θα μπορούσε να καλύψει έως και το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης. Εάν αυτό συνδυαστεί με τις ανάλογες κινήσεις σε Ισραήλ και Κύπρο, θα μπορούσε να καλυφθεί το 50% της ευρωπαϊκής ζήτησης και όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά για τα επόμενα 30 χρόνια.

Ωστόσο, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δείχνει το δρόμο προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και τις προοπτικές εξαγωγών, κάποιοι από τους ενεργειακούς «παίκτες» στη χώρα υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο τι είναι ικανή να κάνει η Ελλάδα. Ακόμη και η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης είναι ένα όνειρο που απέχει μακράν από την πραγματικότητα, σημειώνουν, σύμφωνα με το Forbes.

Τα σχόλια του Σαμαρά είναι σίγουρα κατανοητά. Αλλωστε απευθύνθηκε σε διεθνείς επενδυτές και έχει ανάγκη από καλά νέα για την οικονομία μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται απογοητευμένοι από τον κυβερνητικό ενθουσιασμό υπονοώντας ότι όχι μόνο δεν βοηθά στο να προσελκυστούν οι απαραίτητες επενδύσεις, αλλά μπορεί τελικά να το κάνει ποιο δύσκολο.

«Πρέπει να σταματήσουν να παραπλανούν το κοινό με ανακοινώσεις και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν», είπε εκείνη την ημέρα ο Μαθιός Ρήγας, CEO της Energean Oil and Gas. «Ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε πει ότι ως το Δεκέμβρη του 2012 θα δούμε το πρώτο πετρέλαιο. Άλλος υπουργός είπε ότι θα αρχίσει η άντληση πετρελαίου ως το 2012, αλλά ακόμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Υπάρχουν άλλοι που λένε ότι θα βρεθούν δισεκατομμύρια βαρέλια, αξίας δισεκατομμυρίων. Δημιουργείται ένα κλίμα δημόσιας προσδοκίας ότι θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στην Ελλάδα από την εύρεση υδρογονανθράκων. Δημιούργησαν μέχρι και Ταμείο που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί από τη χώρα ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και να εστιάσει στις τρεις άδειες που προσέφερε το 2012 και οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω καθυστερήσεων στα περιβαλλοντικά και τις εγκρίσεις. «Πρέπει να συγχαρούμε την κυβέρνηση που άρχισε τη διαδικασία αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς τις προσδοκίες.

Με απλά λόγια, σημειώνει το Forbes, ο κ. Ρήγας πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και σε νέες προσπάθειες παραγωγής να αντιμετωπιστεί το αίτημα για ρήτρα στα συμβόλαια που θα προβλέπει ότι δεν θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς. Η Ελλάδα έχει συνήθεια να αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές, όχι μόνο στην ενέργεια, λέει ο κ. Ρήγας.

Το αίτημα για ρήτρα εδράζεται και από το γεγονός ότι υπήρξαν τρεις κυβερνήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τρεις διαφορετικές στρατηγικές στο θέμα της ενέργειας.

Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί να ακυρώσει το Μνημόνιο και ότι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησαν σε ερωτήσεις για το εάν στα σχέδιά τους είναι και η εθνικοποίηση των ενεργειακών πόρων αλλά έχουν δηλώσει πως τα έσοδα από την ενέργεια θα χρηματοδοτήσουν ένα ταμείο για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v