«Κανένα σπίτι φτωχής οικογένειας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα» είναι ο στόχος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης σε συνέντευξή του στην Ημερησία, αναφέρεται σε διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και εκφράζει αισιοδοξία για θετική κατάληξη των συζητήσεων με την Gazprom.Η ΔΕΗ έως σήμερα, έχει επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε πάνω από 4.000 νοικοκυριά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους, αναφέρει ο κ. Μανιάτης και υπογραμμίζει πως οι εκτιμήσεις μιλούν για έναν τελικό αριθμό μερικών χιλιάδων οικογενειών, που θα προστεθούν στις 470.000 του σημερινού Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Η κυβέρνηση μελετά σειρά παρεμβάσεων, που θα συμβάλουν στην ισορροπία του ενεργειακού συστήματος και στη μείωση του κόστους αυτού, τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού, όσο και στην αγορά αερίου, υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας πως το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Gazprom θα δώσει ικανοποιητικές τιμές για το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μανιάτη έχει ως εξής:
Το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει άμεσα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Ποια είναι τα μέτρα που σχεδιάζετε να λάβετε για το θέμα αυτό;
Το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι ένα θέμα που απασχολεί συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξέτασή του είναι στις βασικές προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας.
Είναι αδιανόητο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει έως και τριπλάσιο κόστος σε ορισμένους τομείς, σε σχέση με την αντίστοιχη αμερικανική, όπως και να υπάρχει σχεδόν διπλάσιο κόστος ηλεκτρισμού για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες μεγάλες μονάδες στην Ε.Ε. και προκαλεί χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη. Έχει οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, πάνω από 50.000.000 Ευρωπαίων πολιτών.
Το ζήτημα θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Για τη χώρα μας έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί συνδυάζεται με την οικονομική κρίση, ενώ η γεωγραφική μας θέση το κάνει ακόμη πιο επείγον στην επίλυσή του. Η κυβέρνηση μελετά σειρά παρεμβάσεων, όπως η ήδη νομοθετημένη διακοψιμότητα, που πιστεύουμε πως θα συμβάλουν στην ισορροπία του ενεργειακού συστήματος και στη μείωση του κόστους αυτού, τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού, όσο και στην αγορά αερίου, που πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν.
Είστε σε διαπραγμάτευση με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Πόσο ρεαλιστικό είναι να κλείσει συμφωνία με ουσιαστική μείωση της τιμής (πάνω από 20%) χωρίς προσφυγή στη διαιτησία;
Οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν προς την κατάληξή τους και όσο βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι δυνατόν να δοθούν οποιαδήποτε στοιχεία στη δημοσιότητα. Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει ικανοποιητικές τιμές για την ελληνική αγορά.
Πώς διαμορφώνεται ο «οδικός χάρτης» για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας; Θα ξεκινήσει και πότε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και για πότε προγραμματίζεται η επαναπροκήρυξη για τη ΔΕΠΑ;
Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ έχει ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνηση. Η πορεία είναι σύμφωνη με όσα έχουν ανακοινωθεί, με κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις που έχουν προκύψει για την εφαρμογή. Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά στον ΔΕΣΦΑ και βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν για τις απαραίτητες ρυθμιστικές πιστοποιήσεις.
Οι συμβάσεις για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Δ. Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο έχουν καθυστερήσει προκαλώντας αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν προκριθεί για να αναλάβουν το έργο. Πότε υπολογίζετε να υπογραφούν;
Οι συμβάσεις για τις περιοχές Πατραϊκός και Ιωάννινα έχουν ολοκληρωθεί. Σε εκκρεμότητα παραμένουν κάποια θέματα τα οποία αναδείχθηκαν από πλευράς των αναδόχων κατά την τελική φάση επεξεργασίας των σχεδίων και τα οποία αφορούν στην ενσωμάτωση «ρήτρας σταθερότητας» σε τυχόν αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, καθώς και στον τρόπο σύστασης των κοινοπραξιών τους. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται και από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να λειτουργούν προς όφελος και των δύο μερών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΈχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα;
Έχουμε και άλλες φορές επισημάνει πως ακολουθούμε ό,τι ορίζει η διεθνής πρακτική στον χώρο της έρευνας υδρογονανθράκων, ώστε να πιστοποιήσουμε την ύπαρξη αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Βαδίζουμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο τηρείται απόλυτα. Η επεξεργασία των δεδομένων των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και Ν. Κρήτη ολοκληρώνεται στο τέλος το έτους, οπότε θα έχουμε μια ποιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα πιστοποιούν ότι το Ιόνιο και η Ν. Κρήτη είναι περιοχές υψηλής δυναμικότητας, σοβαρών προσδοκιών και σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Είμαστε στο στάδιο της πλήρους προετοιμασίας για την επίσημη ανακοίνωση του Γύρου Παραχωρήσεων μέσα στο 2014 και πιστεύουμε πως η επιτυχία του θα είναι ανάλογη των προσδοκιών μας.
Ποιες είναι οι θέσεις της Ελλάδας για την πολιτική όσον αφορά στις ΑΠΕ, δεδομένου ότι από 1/1/2014 η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο;
Η πείρα από την εξέλιξη των ΑΠΕ στην Ευρώπη στο πλαίσιο του στόχου 20-20-20 έχει αναδείξει κάποια προβλήματα, κυρίως λόγω της αδυναμίας για στενή παρακολούθηση και έγκαιρη παρέμβαση στη διείσδυση, που παρατηρήθηκε σε αρκετές χώρες της Ένωσης. Η χώρα μας έχει τα γνωστά προβλήματα του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ, για τα οποία μάλιστα ανακοινώνουμε σύντομα πρωτοβουλίες παρέμβασης για σταθεροποίηση.
Στην Ευρώπη υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε παραπέρα, και μάλιστα υπάρχει μια ευρεία γκάμα απόψεων ως προς την επιθυμητή διαδρομή. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την απώλεια πάνω από 500 δισ. ευρώ από τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενέργειας κατά τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας μπορεί να βρεθεί μια ρεαλιστική κοινή γραμμή, που θα παίρνει υπόψη τους στόχους για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να δημιουργεί επιπρόσθετα βάρη στους καταναλωτές.
Πιστεύετε πως τελικά αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει να «γυρίσει» τα πράγματα; Να επιστρέψει η αισιοδοξία στην κοινωνία;
Πιστεύω ακράδαντα πως ναι. Γι' αυτό άλλωστε, βρίσκομαι σε αυτή την κυβέρνηση. Αν δεν πίστευα πως επιτελούμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον έναντι της χώρας και του λαού, θα είχα επιστρέψει στους φοιτητές μου, στο πανεπιστήμιο. Πιστεύω πως κάνουμε μια μεγάλη τομή σε σχέση με το χθες και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να συνεχίσει να ανήκει στην ομάδα των αναπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών. Κάθε άλλη σκέψη θα ήταν άλλωστε εθνικά εγκληματική.
Δίνουμε λοιπόν αυτόν το αγώνα. Και η κοινωνία που είναι βαθιά πληγωμένη από τις πρωτόγνωρες θυσίες που έχει υποστεί αυτά τα χρόνια της κρίσης, κατανοεί και προσπαθεί. Το Αύριο δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον κρατικοδίαιτο ωχαδερφισμό που μας έφτασε ως εδώ. Το Αύριο θέλει όραμα, θέλει καινοτομία, και αξιοποίηση μεγάλων εθνικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Η αρνητικότητα θα ηττηθεί. Πιστέψτε με.
Πόσες πιθανότητες δίνετε στο σενάριο να είναι μια «Ελιά», α λα ελληνικά, αυτή που θα εκπροσωπήσει τον κεντροαριστερό χώρο στις ευρωεκλογές;
Δίνω τις περισσότερες, αν αυτή η προοπτική αγκαλιαστεί και από τους περισσότερους. Ο Μαρξ στον καιρό του έλεγε πως «οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους». Αναλογικά, οι κεντροαριστεροί δεν έχουν να χάσουν τίποτα, εκτός από μικροεγωισμούς, προσωπικές ανασφάλειες και καχυποψίες.
«Κανένα σπίτι φτωχής οικογένειας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγ. Βενιζέλος. Ωραίο ακούγεται, πώς θα πραγματοποιηθεί όμως;
Μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κινητοποιήθηκαν μέσα σε 5 ημέρες όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Συντονίζουμε ένα πρωτόγνωρο και εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και τρομακτική δουλειά καθημερινά.
Η ΔΕΗ έως σήμερα, έχει επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε πάνω από 4.000 νοικοκυριά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους, με βαθύ σεβασμό στα προβλήματα και τα προσωπικά δεδομένα των συμπολιτών μας, με ευαισθησία και ανθρωπιά. Οι εκτιμήσεις μιλούν για έναν τελικό αριθμό μερικών χιλιάδων οικογενειών, που θα προστεθούν στις 470.000 του σημερινού Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), καθώς και τις αρκετές δεκάδες χιλιάδες, από όσους έχουν ήδη καταθέσει σχετικά δικαιολογητικά ή έχουν πρόσφατα προστεθεί στις κατηγορίες δικαιούχων, ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οποίοι εντάσσονται με διαδικασίες-εξπρές.
Υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να τα απαξιώσουν όλα. Όλοι όσοι στρατευτήκαμε σ' αυτή την υπόθεση, αφήνουμε στην κρίση των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται, όλους όσοι, με κραυγές και λαϊκισμούς, παίζουν με την αγωνία τους. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Εκκλησία, την Αυτοδιοίκηση, τους εργαζομένους στις κοινωνικές και προνοιακές δομές, τους εργαζομένους στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, για την άμεση ανταπόκριση και την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν όλες τις επόμενες ημέρες.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας για το θέμα αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολος, αλλά ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις όλης της κοινωνίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που θα βρούμε στον δρόμο.