Τα μυστικά της κατάθεσης πινακίδων

Η διαδικασία κατάθεσης πινακίδων αυτοκινήτου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πώς μπορεί να επανέλθει στην κυκλοφορία. Η δυνατότητα μετακίνησης έως και δύο ημέρες τον μήνα. Τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα μυστικά της κατάθεσης πινακίδων

Τις κλασικές ουρές των τελευταίων ετών αρχίζουν να σχηματίζουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στις εφορίες φορολογούμενοι οι οποίοι προτιμούν να αποχωριστούν το Ι.Χ. τους, παρά να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, πινακίδες έχουν καταθέσει περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι. Πέρυσι οι καταθέσεις πινακίδων ξεπέρασαν τις 100.000, στερώντας περίπου 30 εκατ. ευρώ έσοδα από το Δημόσιο, ενώ στην τριετία 2009-2011 εγκατέλειψαν τα Ι.Χ. τους 491.875 φορολογούμενοι για χάρη της εφορίας.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται:

1. Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
2. Πινακίδες.
3. Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
4. Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
5. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο (ευτυχώς δεν ελέγχεται).
6. Η ταυτότητά του ή σχετική εξουσιοδότηση αν ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Για να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές: αν η επανακυκλοφορία γίνει στη διάρκεια του έτους για το οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες, απαιτείται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αν γίνει το επόμενο έτος, καταβάλλονται τα τέλη της χρονιάς αλλά και 30 ευρώ για την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας.

Η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Πώς κυκλοφορείς

Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες να τα μετακινούν για έως και 2 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιο κόστος 1,9 ευρώ.

Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.

Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ».

Οι χάρτινες πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Έτσι, αν κάποιος αποφασίσει να κινεί για 2 ημέρες κάθε μήνα το αυτοκίνητό του, αυτό θα του στοιχίσει 45,6 ευρώ, αποφεύγοντας τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση οχημάτων μεγάλου κυβισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v