Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσαν οι υπογραφές για την πώληση ΔΕΣΦΑ

Στα 400 εκατ. ευρώ το τίμημα. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για προϋποθέσεις εισροής επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων κάνει λόγο η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Επεσαν οι υπογραφές για την πώληση ΔΕΣΦΑ

Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ, αφενός, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο υπεγράφη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην αζέρικη State Oil Company of the Republic of Azerbaijan (SOCAR), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR Rovnan Abdullayev.

Επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar Rovnan Abdullayev και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Rahman Mustafayev. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Abdullayev έκανε λόγο για πρόοδο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε και πρόσκλησή του, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Υπεγράφη σήμερα η Συμφωνία Πώλησης Μετοχών (SPA) του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στην αζέρικη εταιρεία «State oil Company of the Republic of Azerbaijan» (SOCAR) με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και του Προέδρου της SOCAR, κ. Rovnag Abdullayev. Ταυτόχρονα, υπεγράφη και η Συμφωνία Μετόχων (SHA), μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας ύψους €400 εκατ., που αφορά στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.

Επισημαίνεται, ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ A.E. ανακοινώνει ότι υπέγραψε σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2013, μαζί με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τη συμφωνία πώλησης για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – 31% ΤΑΙΠΕΔ) στην εταιρεία SOCAR, αντί €400εκ. Το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε €212εκ.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v