Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους «έδωσε» ο Κάντας για τις μίζες

Μεσάζοντες εταιριών, δικηγόρος, τραπεζίτης, ακόμα και ένας γνωστός επιχειρηματίας κατονομάζονται από τον Αντ. Κάντα για τις μίζες. Αναμένονται νέες κλήσεις από τους ανακριτές για να διαπιστωθεί η ακρίβεια όσων καταγγέλονται. Ολη η απολογία.

Ποιους «έδωσε» ο Κάντας για τις μίζες

Γεμάτη από αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και επιχειρηματίες είναι η τετραήμερη απολογία που έδωσε ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας στους ανακριτές που ερευνούν τις «μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Πέραν των τότε προϊσταμένων του Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου, ο Κάντας επιχειρεί να ενοχοποιήσει και τον Γιάννο Παπαντωνίου ενώ κατονομάζει συνολικά 17 πρόσωπα που εμπλέκονται στον «χορό του μαύρου χρήματος». Μεταξύ αυτών γνωστά πρόσωπα, όπως επί παραδείγματι ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος.

Τα όσα αναφέρει στις συνολικά τριάντα σελίδες της απολογίας του ο Αντώνης Κάντας μένει να αποδειχθούν πάντως καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δικαστικές πηγές, «μόνη η αναφορά αυτή δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει κατηγορητήριο σε βάρος άλλου προσώπου».

Κατά την απολογία του ο Αντώνης Κάντας περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που στήνονταν οι μίζες γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα ενώ αναφέρεται και σε συγκεκριμένο περιστατικό όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «κέρδισε τον Άκη Τσοχατζόπουλο». Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κάντας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F16 , ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ υπέρ των F15.

Με αφορμή αυτό, όπως λέει ο Κάντας «κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F15 τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».

Αναφερόμενος στον κ. Λιακουνάκο, ο Κάντας υποστηρίζει ότι του έδωσε δυο φορές «μίζα».

Παράλληλα αναφέρεται και σε άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες διαδικασίες. Ειδικότερα αναφέρεται στον Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που όπως λέει, τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο, στον Ελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό, που του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες, στον δικηγόρο Σπύρο Μεταξά που του συνέστησε τις offshore, στον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας των Kornet Kωνσταντίνο Δαφέρμο, σε κάποιον Παύλο Νικολαϊδη που όπως λέει, «ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο».

Επιπλέον αναφέρεται στους : 

* Λάμπρο Μπαρτζώκα, υπάλληλο της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK,

* Δημήτρη Παπαχρήστο εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε,

* Χρήστο Τούμπα απόστρατο της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπο της EMBRAER, από τον οποίο επίσης έλαβε "δωράκι",

* Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα σύμβουλο της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR,

* Κομνόπουλο που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού,

* στον Θωμά Λιακουνάκο ιδιοκτήτη της AXON και εκπρόσωπο κατασκευαστριών εταιρειών καθώς και σε δύο στενούς συνεργάτες του, τους κ.κ Αποστόλου και Αρκουμανέα.

* Τέλος αναφέρεται στον κο OSWALD τον οποίο κατονομάζει ως διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Συνολικά ο Αντωνης Κάντας αναφέρεται σε 12 εξοπλιστικά προγράμματα από τα οποία όπως λέει, έλαβε μίζες.

Ειδικότερα αναφέρεται στα υποβρύχια (500-600.000 ευρώ), στο σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad (1.500.000 ευρώ), στους αντιαρματικούς πύραυλους ΚΟRNET (3.000.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 700.000 ευρώ σε μετρητά), στο Αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK (1.700.000 δολάρια), στα Αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMAN (750.000 ευρώ), στο Αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) (250.000 ευρώ), στο Ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR (240.000 ευρώ).

Αναφέρεται επίσης σε πρόγραμμα για τα ΜΙRAGE 2000-5 (800.000 ευρώ), στους πυραύλους επιφάνειας - επιφανείας EXOCET (400.000 ευρώ), στα LEOPARD 2 (600.000 ευρώ), σε αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία (1.000.000 ευρώ).

Τέλος ο ίδιος λέει ότι πήρε συνολικά μίζα 1 εκατομμυρίου ευρώ από διάφορα προγράμματα που δεν θυμάται ποιου συμφερόντων ήταν «είτε του Θωμά Λιακουνάκου, είτε άλλων εκπροσώπων», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Διαψεύδει ο Θ. Λιακουνάκος

Ο κ. Θ. Λιακουνάκος σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως "ουδέποτε συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ΕΥΡΩ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ΕΥΡΩ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην Ελληνική Επικράτεια".

SZ: Η εισαγγελία Βρέμης έχει στοιχεία για μίζες

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v