Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δυσανάλογο το βάρος για τους ειλικρινείς"

Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτευχθεί κατά 2/3 από τον περιορισμό των δαπανών και κατά 1/3 από αύξηση των εσόδων. Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.

Δυσανάλογο το βάρος για τους ειλικρινείς
«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών» διαπιστώνει ο Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο διοικητής της ΤτΕ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτευχθεί κατά 2/3 από τον περιορισμό των δαπανών και κατά 1/3 από αύξηση των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν επετεύχθη και έτσι σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας» τονίζει.

Στη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος τραπεζικών καταθέσεων, αποδίδοντας τις όποιες σχετικές τοποθετήσεις σε «έλλειψη ενημέρωσης, ανευθυνότητα, ή δόλο».

Παρά ταύτα, όπως και στην έκθεση της ΤτΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τονίζει πως η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης το 2014 μπορεί να «ακυρώσει» την προσπάθεια ανάκαμψης.

«Απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο "τελευταίο μίλι". Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη.

Αποτελεί επομένως εθνική ανάγκη να διαφυλαχτούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v