Πρόστιμα 7,2 εκατ. από εμβάσματα εξωτερικού

Στα ταμεία του Δημοσίου οι πρώτοι καρποί των ελέγχων στα εμβάσματα εξωτερικού. Από τα πρόστιμα ύψους 7,2 εκατ. έχουν ήδη εισπραχθεί περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών τίθενται άλλα 200 εμβάσματα.

Πρόστιμα 7,2 εκατ. από εμβάσματα εξωτερικού

Στα 7,2 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τους 44 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο στα εμβάσματα που στάλθηκαν στο εξωτερικό. 

Από τα 7,2 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εισπραχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόστιμα ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. 

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν πλέον άλλα 200 εμβάσματα που έχουν σταλεί στο εξωτερικό. 

Σημειώνεται ότι, όπως έγραφε το Euro2day.gr την Παρασκευή, μέσα σε περίπου 2 μήνες, ολοκληρώθηκαν 44 έλεγχοι και άρχισαν να ράβονται τα πρώτα κοστουμάκια φόρων όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό για να τα σώσουν από ενδεχόμενο Grexit, αλλά δεν είχαν μεριμνήσει στο μεταξύ να τα δηλώσουν στην εφορία.

Τα πρώτα αποτελέσματα στο μέτωπο των εμβασμάτων δεν ήρθαν ως διά μαγείας. Η ηγεσία του υπουργείου εντόπισε το πρόβλημα και έλαβε έστω και με καθυστέρηση τα μέτρα της, αποδεικνύοντας πως στο υπουργείο Οικονομικών όταν θέλουν να... ζυμώσουν μπορούν.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε έναν και μόνο φορολογούμενο ο οποίος είχε βγάλει λεφτά στο εξωτερικό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορεί να χρειάζονταν, χωρίς υπερβολές, ακόμα και μήνες. Ο νόμος όριζε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι παρά τακτικός, ο ελεγκτής δηλαδή έπρεπε να κάνει φύλλο και φτερό κάθε φορολογικό αντικείμενο για κάθε χρήση που ήταν ανοιχτή, καθώς δεν είχε δυνατότητα επανελέγχου της ίδιας χρήσης. Και ο ελεγκτής πολύ απλά εφάρμοζε το γράμμα ενός κακού νόμου.

Ο κ. Θεοχάρης μετέφερε το πρόβλημα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και η νομοθετική πρωτοβουλία ήταν άμεση. Με συνοπτικές διαδικασίες, κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία το ΣΔΟΕ, οι εφορίες και οι λοιποί ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να κάνουν προσωρινούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, για τον μερικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους. Η διενέργεια προσωρινού ελέγχου δεν αποκλείει μελλοντικό επανέλεγχο.

Κάπως έτσι στο θέμα των 7 δισ. ευρώ εμβασμάτων που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν 24.710 φορολογούμενοι, για την περίοδο 2010-2011, άρχισαν να υπάρχουν κάποια αποτελέσματα, ενδεχομένως δυσάρεστα για πολλούς οι οποίοι θεωρούσαν για χρόνια πως βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ανάμεσά τους και υπάλληλοι του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών.

Το ερώτημα πλέον είναι, τώρα που υπάρχουν τα εργαλεία, πότε θα ανακοινωθεί πως ελέγχθηκαν 24.710 φορολογούμενοι, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα και κυρίως εισπράχθηκαν μέχρι την τελευταία δεκάρα. Η αρχή έχει γίνει, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v