Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σχέδιο κατά της αιθαλομίχλης

Χωρίς εισοδηματικά όρια, αλλά με κριτήριο κατανάλωσης φθηνότερο ρεύμα σε ημέρες αυξημένης αιθαλομίχλης. Στις 2.000 κιλοβατώρες το όριο κατανάλωσης τετραμήνου. Το μέτρο θα ελαφρύνει 9 στους 10 πελάτες της ΔΕΗ.

Νέο σχέδιο κατά της αιθαλομίχλης

Φθηνότερο ρεύμα σε νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, σε περιοχές της χώρας όπου εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα –εκτός απρόοπτου- η κυβέρνηση.

Η έκπτωση θα είναι σημαντική και δεν αποκλείεται να φτάνει και το 50%, για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το μέτρο αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή των κ.κ. Σταϊκούρα, Μαυραγάνη, Θεοχάρη, της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή των κκ.. Μανιάτη, και Παπαγεωργίου, καθώς και του επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβού.

Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΚΑ ανέλαβαν την εξειδίκευση του μέτρου ώστε να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν πως το μέτρο, δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια και έτσι, με μόνο γνώμονα την κατανάλωση θα αφορά δυνητικά το 90% των καταναλωτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας αφορά σε μέση τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1.400 κιλοβατώρες.

Το φθηνότερο ρεύμα θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν τα επίπεδα αιθαλομίχλης προσεγγίζουν συγκεκριμένα όρια ασφαλείας. Θα ενεργοποιείται σε επίπεδο Δήμων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δημοσιονομικό κόστος είναι περιορισμένο και θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα ή με απόφαση περιφερειάρχη:

1. Θεσπίστηκε η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός από τις χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης αντί για τζάκια, σόμπες κ.λπ.

2. Επεκτάθηκε η έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού για οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται αναλυτικά για φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία παρέχουν συσσίτια και διαθέτουν μαγειρεία, εστιατόρια κ.λπ., νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά συσσίτια). Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200 κιλοβατώρες και για τις δύο επόμενες 1000 kWh. Η έκπτωση για όλες τις κατηγορίες είναι 70 % επί του τιμολογίου του προμηθευτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v