Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πέντε «καυτά» μέτωπα των τραπεζών

Σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της ιστορίας τους εισέρχονται τα εγχώρια ιδρύματα. Μέγα ζητούμενο σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η πολιτική σταθερότητα και δευτερευόντως, η ελάφρυνση του χρέους. Τα κόκκινα δάνεια, οι θυγατρικές και τα επιτόκια.

Τα πέντε «καυτά» μέτωπα των τραπεζών

Με πέντε καυτά μέτωπα ανοικτά ξεκινά το 2014 για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εφόσον εξέλθουν από τα stress tests, που πραγματοποιεί η ΤτΕ με βάση το πόρισμα της Blackrock, θα βρεθούν αντιμέτωπες με προκλήσεις και εγχειρήματα, η πορεία των οποίων θα σηματοδοτήσει την νέα τραπεζική εποχή.

Κρίσιμος παράγοντας που επισκιάζει τις οποιεσδήποτε ενέργειες είναι η διευθέτηση του βραχνά της οικονομίας και κατ' επέκταση των τραπεζών, που δεν είναι άλλος από το δυσβάστακτο και μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.

Ο παράγοντας όμως που προβληματίζει περισσότερο και από το χρέος τους τραπεζίτες είναι η πολιτική σταθερότητα. «Το 2014 αποτελεί την πιο κρίσιμη χρονιά σε πολιτικό επίπεδο. H χώρα έχει υποστεί πολλά, έχει καταφέρει αρκετά, ωστόσο όλα κρέμονται από μια κλωστή στην περίπτωση πολιτικής αβεβαιότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα δύσκολα προβλήματα που καλούνται οι διοικήσεις να χειριστούν και να αντιμετωπίσουν την νέα χρονιά, αυτά μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Τα προβληματικά αλλά και τα ήδη «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ. Οι επισφάλειες δείχνουν να περιορίζουν την αυξητική τους τάση, ωστόσο απειλούν ευθέως το σύστημα και χρίζουν άμεσης διαχείρισης. Για το λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν ήδη συστήσει εσωτερικές bad banks, στις οποίες θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια ανά κατηγορία και στόχος είναι η ενεργή – στο πλαίσιο του εφικτού – διαχείρισή τους. Ένα ακόμη όπλο προς την κατεύθυνση διαχείρισης των προβληματικών δανείων αποτελεί η πώληση εταιρικών δανειακών χαρτοφυλακίων σε ξένα distress funds. «Άμεσα αναμένονται κάποιες τέτοιου τύπου συναλλαγές χωρίς όμως το φαινόμενο να πάρει μαζική διάσταση», αναφέρει στο euro2day στέλεχος τράπεζας.

2. Εντός του πρώτου τριμήνου οι τραπεζίτες καλούνται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά τις θυγατρικές του εξωτερικού (κυρίως στα Βαλκάνια). Η λύση που προκρίνεται και έχει τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι συνδυαστική και αφορά στις συγχωνεύσεις μέσω ανταλλαγής των θυγατρικών ανά χώρα. Επίσης, όπου το μέγεθος είναι μικρό προβλέπεται το κλείσιμο ή η πώληση, στην περίπτωση που βρεθούν αγοραστές.

3. Ένα ακόμη εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις. Ήδη, τα νέα προθεσμιακά συμβόλαια διαθέτουν επιτόκιο 2% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στόχος είναι η μείωσή τους στο 1,5% προς το τέλος της Άνοιξης. Όσο για τα επιτόκια Ταμιευτηρίου τείνουν ήδη να μηδενισθούν.

4. Μεγάλη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια, κυρίως προς την επιχειρηματική πίστη. Η τρόικα έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό. Η πρόκληση αυτή συνδυάζεται με το κρίσιμο στοίχημα της χρηματοδότησης της οικονομίας, η οποία πρέπει να αρχίσει εντός του 2014 αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι αναιμική. Κι αυτό διότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ακολουθεί πιστά τον ρυθμό ανάπτυξης (ΑΕΠ) της οικονομίας.

5. Εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο του περιορισμού του λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με τα πλάνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω συμμάζεμα των δικτύων των καταστημάτων αλλά και νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή άλλα εργαλεία (π.χ. sabbatical) για τους εργαζόμενους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v