Εκπτωση στο ρεύμα τις μέρες αιθαλομίχλης

Αφορά καταναλώσεις έως 2.000 kWh το τετράμηνο. Η έκπτωση αντιστοιχεί στο 70% του οικιακού τιμολογίου της περιοχής. Στα 40 εκατ. ευρώ το κόστος, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Εκπτωση στο ρεύμα τις μέρες αιθαλομίχλης

Aνακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγείται φθηνό ρεύμα και σε μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις τις ημέρες που παρατηρείται αυξημένη αιθαλομίχλη. Το μέτρο, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr αφορά σε όσους καταναλώνουν έως 2.000 kWh. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, που αφορά στην έκπτωση επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται ότι σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων.

Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ. είναι μηδενική. Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΠΑΣΟΚ: Ζητά χρονοθυρίδα για το πετρέλαιο θέρμανσης

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, και του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην έκπτωση κατά 70% επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», σημειώνει σε ανακοινωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Όπως έχουμε τονίσει, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι πολυπαραγοντικό και η αντιμετώπισή του χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που έχουμε καταθέσει και πιο συγκεκριμένα:

1. Η άμεση εφαρμογή ενός συστήματος «χρονοθυρίδας» μέσα στην όποια θα είναι εφικτή, σε καθορισμένα σημεία, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αυστηρά για οικιακή χρήση με μειωμένο ΕΦΚ, αντί της καταβολής επιδόματος θέρμανσης, χωρίς κίνδυνο τροφοδότησης του λαθρεμπορίου και χωρίς ουσιαστικά πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

2. Η επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του συστήματος.

Υπάρχει επιπλέον η διάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Συνεπώς, όσα σπίτια δεν έχουν οικονομικό λόγο να χρησιμοποιούν ξύλο ή πέλετ για θέρμανση και διαθέτουν θερμαντικά μέσα με ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουν τις κρίσιμες ημέρες του φαινομένου της αιθαλομίχλης τα μέσα αυτά, για περιβαλλοντικούς λόγους που αφορούν όλη την κοινωνία».

* Δείτε όλη την υπουργική απόφαση στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v