Τέλος τα €25 - Αυξάνεται η τιμή στα τσιγάρα

Αποσύρεται τελικά η διάταξη για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Το ισοδύναμο μέτρο θα προέλθει από την αύξηση κατά πέντε λεπτά της τιμής των τσιγάρων. Οι τρεις εναλλακτικές επιλογές και οι αντιδράσεις των Βουλευτών.

  • Του Δημήτρη Καραγιώργου
Τέλος τα €25 - Αυξάνεται η τιμή στα τσιγάρα

Καταργείται, πριν καλά – καλά εφαρμοστεί το 'εισιτήριο' των 25 ευρώ. Κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε να ισχύσει ως ισοδύναμο μέτρο η επιβάρυνση 5 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρου, μεταδίδει το Iatronet.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει, σε ετήσια βάση, 40 εκατομμύρια ευρώ, όσα προϋπολόγιζε να πάρει από το μέτρο του '25ευρου'.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπήρξαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά με εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών επελέγη η συγκεκριμένη. Στη συνάντηση συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Κρεμαστινός, Πρωτόπαπας, Δερβένης και Ρήγας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά. Οπως είπε «συζητήθηκε το θέμα του 25ευρου, την απόσυρση του οποίου και χαιρετίζουμε. Αυτή έγινε και με το σωστό τρόπο, γιατί αυτά τα 5 λεπτά στα τσιγάρα είναι κάτι πολύ σημαντικό και συνδέεται και αυτό με την υγεία, δηλαδή δεν είναι μέτρο δημοσιονομικό αλλά μέτρο προληπτικής ιατρικής».

Η δημοσιονομική αξία του μέτρου αμφισβητήθηκε έντονα, με τον καθηγητή του London School of Economics κ. Ηλία Μόσιαλο να εκτιμά ότι η ετήσια απόδοσή του δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός πραγματικότητας υποστήριξε ότι ήταν και οι κοινωνικές του αναφορές, καθώς από την καταβολή του εξαιρούνταν οι ένστολοι, αλλά όχι οι άνεργοι!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v