Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρόζο: Αποδίδουν οι θυσίες των Ελλήνων

Η Ελλάδα βγαίνει το 2014 από την ύφεση, εκτίμησε ο Μπαρόζο. Τελειώνει η υπαρξιακή κρίση του ευρώ. Ζητά αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις με τρόικα. Υπερασπίστηκε τα Μνημόνια. Ορατές οι ελληνικές επιτυχίες λέει ο Σαμαράς. «Αντιευρωπαϊκή» η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπαρόζο: Αποδίδουν οι θυσίες των Ελλήνων

Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας είπε ο κ. Μπαρόζο. Η Ευρώπη βγαίνει από την ύφεση και ελπίζω ότι και η Ελλάδα θα βγει φέτος από την ύφεση.

«Το 2013 ήταν το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μια στροφή. Δεν είναι πολύς ο καιρός που διάφοροι έκαναν την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η ΕΕ θα καταρρεύσει. Το γεγονός ότι είμαστε τώρα εδώ είναι αποδεικτό στοιχείο ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Ο ελληνικός λαός έκανε σημαντικές θυσίες, η ευρωπαϊκή οικονομία απέδειξε την αντοχή της», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στάθηκε ιδιαίτερα στα επιτεύγματα των χωρών που μπήκαν σε Μνημόνιο. Η Ιρλανδία κατάφερε χθες να δανειστεί με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, η Ισπανία βγήκε από το πρόγραμμα, ενώ και η Πορτογαλία κάνει βήματα για έξοδο στις αγορές.

«Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν ως τώρα», σημείωσε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και ενόψει της έλευσης της τρόικας για τις διαπραγματεύσεις που κρατούν από το Σεπτέμβριο σημείωσε ότι «είναι ώρα να φανεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας» και κάλεσε για βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες θυσίες από τους Ελληνες και ότι τα θετικά στοιχεία δεν γίνονται άμεσα ορατά στους πολίτες που τις υπέστησαν. «Οι θυσίες σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον», ήταν το μήνυμά του.

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε περισσότερες δυσκολίες. Δικαιολόγησε το γεγονός λέγοντας ότι αφενός ξεκίνησε όταν η Ευρώπη έμπαινε σε κρίση. Σημείωσε τα πολιτικά προβλήματα και τις κρίσεις στην εγχώρια σκηνή, αναφερόμενος στην πρόταση για δημοψήφισμα, αλλά και στις αλλαγές κυβέρνησης. Επικαλέστηκε και τις δυσκολίες που δημιούργησε το γεγονός ότι στο εξωτερικό υπήρξαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η ανεργία

Πρέπει να μειωθεί η ανεργία και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες εταιρείες, θέμα στο οποίο υπάρχουν ακόμα προβλήματα, όπως αναγνώρισε. «Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας σε αυτό το θέμα».

Η τραπεζική Ενωση είναι στις βασικές προτεραιότητες, είπε ο κ. Μπαρόζο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το ευρωκοινοβούλιο στη διάρκεια της προεδρίας. «Η ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και βλέπω μια αποφασιστικότητα από την πλευρά των ελληνικών αρχών» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Σαμαράς: Με θυσίες αφήνουμε πίσω μας την κρίση

Η Ελλάδα φιλοδοξεί στην προεδρία της να πετύχει την ποιο θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την Ενωση είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη τύπου με τον Ζ. Μπαρόζο.

«Οικονομική ανάκαμψη, καταπολέμηση ανεργίας, θωράκιση της συνοχής και κυρίως της κοινωνικής συνοχής της ένωσης, η κατοχύρωσης της ασφάλειας, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, είναι οι βασικές προτεραιότητες», είπε ο πρωθυπουργός.

Εκανε λόγο για «κατασκευαστικά ελλείμματα» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τα οποία πρέπει να διορθωθούν και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. «Περισσότερη Ευρώπη και ποιο συνεκτική Ευρώπη είναι ο στόχος».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της κρίση. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της κρίση. Κοιτάξτε πίσω σας πόσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια και κοιτάξτε γύρω σας τι γίνεται τώρα». Η Ελλάδα έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχασε καμία χώρα σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αντιευρωπαϊκή η στάση του Αλέξη Τσίπρα

«Οι ευρωεκλογές όντως έρχονται αλλά υπάρχει σταθερότητα στην κυβέρνηση μας. Η κυβέρνηση είναι σταθερή μέχρι τις επόμενες εκλογές που ελπίζω ότι θα λάβουν χώρα το 2016» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τον ανησυχεί η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα που δεν παρέστη στην τελετή χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση «αντιευρωπαϊκή». Εξέφρασε την ελπίδα ότι κόντρα στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί οι ευρωσκεπτικιστές δεν θα επικρατήσουν στις ευρωεκλογές και οι πολίτες θα ψηφίσουν για περισσότερη Ευρώπη. Πρακτικά με τη θέση αυτή έθεσε και το δίλημμα με το οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση ενόψει και των ευρωεκλογών.

Την πεποίθησή του ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα κερδίσουν εξέφρασε και ο Ζ. Μπαρόζο, παραδεχόμενος ότι σε περιόδους κρίσης οι εξτρεμιστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v