«Παγώνει» το sale and lease back 28 ακινήτων

Πράξη του αρμόδιου τριμελούς κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παγώνει προσωρινά την συμφωνία με Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties. Αίτηση ανάκλησης ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ.

«Παγώνει» το sale and lease back 28 ακινήτων

Προσωρινό μπλόκο στην υπογραφή της σύμβασης για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων του δημοσίου στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties, μέσω του διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες (από την Ασφάλεια Αττικής μέχρι εφορίες) τα οποία πωλούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και στο σχετικό διαγωνισμό είχαν επικρατήσει οι δύο εταιρείες.

Η πράξη του αρμόδιου τριμελούς κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κωλύεται προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης, κοινοποιήθηκε σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση του οποίου ανακοίνωσε πως θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης εντός της νόμιμης προθεσμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η καθυστέρηση οφείλεται σε ορισμένα τεχνικά θέματα που έθεσε το Ελεγκτικό συνέδριο και για τα οποία θα δοθούν οι σχετικές διευκρινήσεις.

Η συμφωνία ύψους 261.310.000 ευρώ αφορά στην πώληση και λειτουργική μίσθωση των 28 κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

Η διαδικασία προέβλεπε πως οι υποψήφιοι μπορούσαν να διεκδικήσουν είτε το σύνολο των ακινήτων είτε δύο ξεχωριστά χαρτοφυλάκια τα οποία αποτελούνταν από 14 κτίρια έκαστο. Ετσι, για το πρώτο χαρτοφυλάκιο πλειοδότης με τίμημα 115.500.000 ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία. Για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, πλειοδότης με τίμημα 145.810.000 ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties.

Στα ακίνητα περιλαμβάνονται τα κτίρια του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, κλπ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Κοινοποιήθηκε σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ πράξη του αρμόδιου τριμελούς κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κωλύεται προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης κατά της εν λόγω πράξης, εντός της νόμιμης προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ύψους €261,31 εκατ. αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση των εν λόγω κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v