Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Αναπτυξιακό μπουμ στην Ελλάδα σε βάθος 10ετίας

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφαίνεται ότι, αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας θα εξασφαλίσει αύξηση ΑΕΠ 15% και απασχόλησης κατά 10% σε ορίζοντα δεκαετίας.

ΕΕ: Αναπτυξιακό μπουμ στην Ελλάδα σε βάθος 10ετίας

Απογείωση του ΑΕΠ με αύξηση έως και 15% σε βάθος δεκαετίας και αύξηση της απασχόλησης έως και 10% στο ίδιο διάστημα είναι ικανές να φέρουν στην ελληνική οικονομία οι μεταρρυθμίσεις, όπως εκτιμά η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Ειδικότερα, σε έκθεση της Επιτροπής για την οικονομία της ευρωζώνης, περιλαμβάνεται ανάλυση στην οποία αποτυπώνονται εκτιμήσεις για την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα ευρήματα μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά, με τη χώρα μας να εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές βελτίωσης μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ίσως επειδή για πολλά χρόνια στο παρελθόν οι μεταρρυθμίσεις ήταν μόνο στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η προβολή των αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία δείχνει ότι με το πέρασμα των χρόνων θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, θα μειώσει το κόστος εισόδου στις αγορές, θα αυξήσει την απασχόληση και θα δοθεί ώθηση στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Σε βάθος πενταετίας, τα αποτελέσματα αυτά μεταφράζονται σε εκτιμήσεις αύξησης του ΑΕΠ κατά 6% και σε βάθος δεκαετίας η ενίσχυση του ΑΕΠ προβλέπεται πως θα αγγίξει το 14,8%.

Καθοριστικό κρίνεται το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού, καθώς μέσω της ανάπτυξης θα προκύψει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων και μείωση των μεταβιβαστικών πληρωμών.

Συγκεκριμένα, θεωρείται πως το όφελος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ μετά το πέρας της 10ετίας. Η αύξηση των εσόδων και επομένως του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε να συνδράμει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, στην έκθεση εκτιμάται πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% σε βάθος 10ετίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά την πρόσφατη παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας σε δημοσιογράφους του ξένου Τύπου με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, η χώρα έχει ανταποκριθεί περισσότερο από κάθε άλλη στις προϋποθέσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ο βαθμός ανταπόκρισης της Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των χωρών-μελών του, ενώ σχεδόν διπλασιάζεται εάν ληφθεί υπόψη και ο βαθμός δυσκολίας στην προώθηση όλων αυτών των αλλαγών που έχουν γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v