Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήλωση στήριξης Στουρνάρα σε Σακελλαρίου

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, δηλώνει ο υπ. Οικονομικών. Τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ αλλά και σχεδόν... σύσσωμη την ηγεσία του ΤΤ τα τελευταία χρόνια εμπλέκει το πόρισμα, σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις τραπεζικές εξελίξεις. Τι λένε νομικοί κύκλοι. Η ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Δήλωση στήριξης Στουρνάρα σε Σακελλαρίου

Διαστάσεις επαπειλούμενης βόμβας για τις επικείμενες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παίρνει το πόρισμα για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς διατυπώνονται κατηγορίες για πολύ περισσότερα πρόσωπα εκτός εκείνων για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, μεταξύ αυτών και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου.

Η κυβέρνηση ωστόσο διά του υπουργού Οικονομικών έσπευσε να παράσχει τη στήριξή της. «Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, όπου και εξετάστηκαν οι εξελίξεις.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΤΧΣ, τονίζοντας ότι μαζί με την κ. Σακελλαρίου συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ δίνει διευκρινίσεις για την υπόθεση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ορισμένες πληροφορίες που διέρρευσαν ανέφεραν ότι η κ. Σακελλαρίου έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση της κυβέρνησης για λόγους ευαισθησίας. Ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι δεν γνωρίζουν να έχει υποβληθεί παραίτηση, ούτε ότι έχει ζητηθεί. 

Η κ. Σακελλαρίου κατηγορείται μαζί με άλλα 22 άτομα για «απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ». Η ίδια διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμιευτηρίου στη μετά Φιλιππίδη εποχή, ως Risk Officer, και συμμετείχε σε επιτροπές δανειοδοτήσεων, οι οποίες στην ουσία διαχειρίστηκαν κυρίως επαναδιαπραγματεύσεις - αναχρηματοδοτήσεις ορισμένων εκ των επίμαχων δανείων που συνάφθηκαν προηγούμενα χρόνια.

Μαζί με το όνομά της στο πόρισμα (δείτε εδώ όλο το πόρισμα από τα ΝΕΑ) περιλαμβάνεται σχεδόν... σύσσωμη η ανώτατη και η ανώτερη ηγεσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τα τελευταία χρόνια αλλά και «junior» στελέχη. Μεταξύ αυτών και πολύ γνωστά στελέχη της αγοράς όπως ο Σπύρος Παντελιάς (που ανέλαβε στο Τ.Τ. κατά τη διάρκεια της διοίκησης Κλέωνα Παπαδόπουλου και είναι τώρα σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος) και ο Χάρης Σιγανός, που στη συνέχεια ανέλαβε να διοικήσει το «νέο» Τ.Τ., διαχειρίστηκε την εξυγίανση και προωθεί τώρα τη λειτουργική συνένωσή του με τη Eurobank, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της τελευταίας.

Πρακτικά, πέρα από τους τριγμούς που δημιουργούνται στα ανώτατα επίπεδα του ΤΧΣ, οι κατηγορίες ενδέχεται να επηρεάσουν και την προσπάθεια λειτουργικής συγχώνευσης Eurobank-Ταμιευτηρίου, ενόσω η πρώτη ετοιμάζεται για την κρίσιμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς πολλά από τα μέλη της υφιστάμενης διοικητικής πυραμίδας του Ταμιευτηρίου εμφανίζονται αντιμέτωπα με κατηγορητήριο.

Γνώστες των νομικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, πάντως, εξέφραζαν την απορία τους για τις κατηγορίες εναντίων στελεχών που κλήθηκαν να διαχειριστούν σε μεταγενέστερη περίοδο δάνεια τα οποία είχαν ήδη συναφθεί από τη διοίκηση Φιλιππίδη. Ιδίως καθ' όσον οι ρυθμίσεις που έγιναν περιλάμβαναν αυξημένες εξασφαλίσεις για την τράπεζα.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, στη δικογραφία υπάρχει και δεύτερο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίπτωση αυτών των δανείων, από το οποίο δεν φαίνεται να προκύπτουν ανωμαλίες στη διαδικασία.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι σε αυτήν τη φάση η ευρύτητα των κατηγοριών οφείλεται σε λόγους «δικονομικούς» κι ότι στη συνέχεια της υπόθεσης και με τις κλήσεις σε απολογία ενδέχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την απόδοση ευθυνών.

Παράλληλα, τραπεζικοί κύκλοι που έχουν γνώση του πορίσματος υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές αρχές, αναφορικά με το θέμα των αναχρηματοδοτήσεων, δεν έχουν λάβει πλήρως υπόψη τα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση. Η υιοθέτηση των «άτεγκτων» κριτηρίων που επικαλούνται οι δικαστικοί λειτουργοί, σημειώνουν, μάλλον θα είχε οδηγήσει σε λουκέτο τις μισές επιχειρήσεις της χώρας.

Αναλυτικά στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι κατηγορίες:

Ι. Εις βάρος των:

1) Άγγελου Φιλιππίδη, 2) Μάριου ΒΑΡΟΤΣΗ, 3) Αντώνιου ΚΑΜΙΝΑΡΗ, 4) Γεωργίου ΣΤΑΜΝΟΥ, 5) Γεώργιου ΜΠΡΙΝΤΑΛΟΥ, 6) Λυμπέρη ΚΑΤΣΙΟΥΛΙΕΡΗ, 7) Σπύρου ΠΟΛΙΤΗ, 8) Χαράλαμπου ΓΙΑΓΚΟΥΔΗ, 9) Φωτεινής ΚΡΕΣΤΑ, 10) Διονύσιου ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, 11) Κλεάνθη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, 12) Χάρη ΣΙΓΑΝΟΥ, 13) Γεώργιου ΞΥΦΑΡΑ, 14) Δημήτριου ΚΥΠΑΡΡΙΣΗ, 15) Αναστασίας ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, 16) Περικλή ΧΑΝΑΚΗ, 17) Παναγιώτας ΜΠΕΖΑ, 18) Χρήστου ΜΑΡΟΥΣΟΥ, 19) Ιωάννη ΤΣΑΓΔΗ, 20) Σπυρίδωνα ΠΑΝΤΕΛΙΑ, 21) Λυδiας ΚΕΚΡΙΔΟΥ, 22) Αθανάσιου ΧΑΣΑΠΗ και 23) Ιωάννη ΛΕΒΕΝΤΙΔΗ για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

ΙΙ) Εις βάρος των:

1) Κυριάκου ΓΡΙΒΕΑ και 2) Αναστασίας ΒΑΤΣΙΚΑ για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ' επάγγελμα.

III. Εις βάρος των:

1) Μάριου ΒΑΡΟΤΣΗ και 2) Παναγιώτας ΜΠΕΖΑ για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο II β πράξη, υπό την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/2008.

IV. Εις βάρος των:

1) Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ και 2) Περικλή ΛΙΒΑ για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ' εξακολούθηση και β) εις βάρος του Λαυρέντη ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ' επάγγελμα.

V. Εις βάρος των:

1) Άγγελου ΦΛΙΠΠΙΔΗ, 2) Δημητρίου ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ 3) Ιωάννη ΡΟΡΡΗ, 4) Αλεξάνδρας ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και 5) Μάριου ΒΑΡΟΤΣΗ για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

VI. Εις βάρος του Δημητρίου ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ' επάγγελμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v