Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προφυλακιστέοι και οι τρεις βουλευτές της ΧΑ

Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει και ο τρίτος βουλευτής της ΧΑ, Στάθης Μπούκουρας μετά την 7ωρη απολογία του. Το σκεπτικό των αρχών για την προφυλάκιση των βουλευτών. Ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων οι Γερμενής και Ηλιόπουλος, που αρνήθηκαν το κατηγορητήριο.

Προφυλακιστέοι και οι τρεις βουλευτές της ΧΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο τρίτος βουλευτής της ΧΑ, Στάθης Μπούκουρας, μετά την απολογία του στους ανακριτές που διήρκεσε περίπου 7 ώρες.

Ο συνήγορος του Σ. Μπούκουρα, Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε σκληρή την κρίση των ανακριτών και την προφυλάκιση του πελάτη του για την κατηγορία διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

«Δεν έχω ξαναδεί να γίνεται πολιτική μέσα από τη Δικαιοσύνη. Εύχομαι να μην είναι έτσι. Αν αυτό συμβαίνει, κινδυνεύει η Δημοκρατία. Όταν καταρρέει η Δικαιοσύνη, καταρρέουν τα πάντα. Σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω: Δεν ασχολούμαι με τους άλλους κατηγορούμενους. Εδώ πάντως δεν ισχύει ό,τι και για τις άλλες υποθέσεις. Οι ανακρίτριες πήραν την απόφαση χωρίς καν να μας κοιτάξουν στα μάτια», τόνισε ο συνήγορος του Στάθη Μπούκουρα.

Ο κ. Κούγιας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για τις σχέσεις του Μπούκουρα με τους άλλους συγκατηγορούμενους του και απάντησε ότι μόνο τέσσερις φορές έχει πάει στα γραφεία του κόμματος.

Ο Στάθης Μπούκουρας δήλωσε κατηγορηματικά αθώος για την κατηγορία του αδικήματος της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για τα οποία, πριν από λίγο καιρό, η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας.

Υποστήριξε στο υπόμνημά του, ότι η δίωξη του είναι πολιτική και «βάλλεται» στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας κατά του κόμματός του. Επίσης, ανέφερε ότι ουδέποτε έλαβε μέρος σε «εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας» και ότι η μοναδική επίθεση κατά μεταναστών που έχει αναφερθεί στην περιοχή της Κορινθίας από το σχολείο μεταναστών, έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο ο ίδιος δεν κατοικούσε στην Κόρινθο.

Ο Μπούκουρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας απόδειξη του οποίου συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο βουλευτής Κορινθίας υποστήριξε ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

Εχθές, προφυλασκιστέοι κρίθηκαν οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, με απόφαση των ανακριτριών της υπόθεσης και του αρμόδιου εισαγγελέα.

Οι δυο βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ύποπτοι για την τέλεση νέων αδικημάτων από τις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και τον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, μετά από πολύωρη διάσκεψη. 

Και οι τρεις στις δηλώσεις τους, χαρακτήρισαν τους μάρτυρες που έκαναν λόγο για τάγματα εφόδου, ως ψευδομάρτυρες, και υποστήριξαν ότι η αλήθεια θα λάμψει.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είναι προσωρινά κρατούμενοι ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

Οι αντιδράσεις 

Η δικαστική εξέλιξη προκάλεσε ένταση χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα στο Εφετείο αφού στο άκουσμα της προφυλάκισης των κατηγορουμένων, συγκεντρωμένοι στο χώρο επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους και πέταξαν μπουκάλια, ενώ γενικότερα αντέδρασαν με συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης σε δηλώσεις του κατήγγειλε μόνο τη στάση της αστυνομίας που απέσυρε τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα "να δημιουργηθούν τα έκτροπα εντός εισαγωγικών" όπως είπε, "τα οποία προκάλεσαν κάποιοι άγνωστοι". "Αν δεν ήταν βουλευτές και στελέχη της ΧΑ θα ήταν χειρότερα" υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Παναγιώταρος είπε πως "επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα χθες. Κανείς δεν κακοποιήθηκε, κανείς δεν σφαγιάστηκε". 

Το σκεπτικό της απόφασης για Γερμενή - Ηλιόπουλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προφυλάκιση των βουλευτών για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, έγινε γιατί ως βουλευτές θεωρήθηκε ότι είχαν αυξημένη ευθύνη για την κατεύθυνση που δινόταν σε δράσεις του κόμματος με κύριο χαρακτηριστικό την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αξιολογήθηκε, εκτός από τις μαρτυρικές καταθέσεις, και καταθέσεις άλλων προσώπων, κυρίως θυμάτων επιθέσεων και στοιχεία που ήρθαν τον τελευταίο καιρό στην ανάκριση σε ψηφιακούς δίσκους και περιλαμβάνονταν σε υπολογιστές κατηγορουμένων.

Από αυτά αξιολογήθηκαν ως επιλήψιμα, οι διαδικασίες ορκωμοσίας νέων μελών της Χρυσής Αυγής με ιδιαίτερο τελετουργικό, όπου φέρεται να απεικονίζεται ο βουλευτής Γερμενής να κάνει εμπρηστικές ομιλίες περί της "φυλής" και των εχθρών της, μεταφέροντας -σύμφωνα με τις αρχές- τη θέση του πολιτικού σχηματισμού, ως ιδεολογικός καθοδηγητής.

Αξιολογήθηκε επίσης η συνολική "έντονη" δραστηριότητα του βουλευτή Ηλιόπουλου, είτε με τις επιθέσεις σε πάγκους μικροπωλητών είτε με συνολική στάση του ακόμα και στη Βουλή. Τα χαρακτηριστικά αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με το σκεπτικό, πως ο πολιτικός σχηματισμός είχε συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση με σκοπούς που περιλαμβάνουν και έκνομες ενέργειες και οι βουλευτές ανά περιφέρεια ήταν υπεύθυνοι για την εφαρμογή αυτών των σκοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητα των βουλευτών κρίθηκε ότι εντάσσεται στα πλαίσια ενός συλλογικού οργάνου, όπως λειτουργούσε ο σχηματισμός, που είχε "συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση", χαρακτηριστικά που απαιτεί ο νόμος για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμα κι αν δεν αποδίδεται ξεκάθαρα συγκεκριμένη πράξη σε κάποιον από τους κατηγορούμενους, όπως εξηγούσε δικαστική πηγή, το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ουσιαστικά "φωτογραφίζει" αυτό που έκαναν κάποιοι εκ των βουλευτών, που υλοποιούσαν την πολιτική κατεύθυνση. "Κάθε βουλευτής ήταν υπεύθυνος για μια περιφέρεια. Δηλαδή δεν ήξερε τι έκαναν στην περιοχή του; Πως δρούσαν οι ομάδες;", σημείωσε έγκυρη πηγή. 

Τι είπαν στα υπομνήματά τους

Το Σάββατο, λίγο μετά τις 16.00, ολοκληρώθηκε η απολογία στους ειδικούς αρμόδιους ανακριτές η απολογία του Γιώργου Γερμενή, χωρίς ο ίδιος να προβεί σε δηλώσεις.

Αμέσως μετά, την πόρτα του ανακριτικού γραφείου πέρασε ο βουλευτής Μαγνησίας, της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος ο οποίος κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα. Η απολογία του ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00.

Στο υπόμνημά του, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Ηλιόπουλος αρνείται κάθε συμμετοχή στις πράξεις που του αποδίδονται. Υποστηρίζει επίσης, ότι οι μάρτυρες δεν αναφέρονται προσωπικά στον ίδιο ενώ οι πράξεις που του καταλογίζονται «δεν συγκεκριμενοποιούνται σε κανένα πραγματικό γεγονός και δεν υποστηρίζονται επίσης από κανένα άλλο στοιχείο».

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Ε' , ο οποίος αναφέρει ότι τόσο ο Ηλιόπουλος όσο και ο Γερμενής «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή συγκρότηση της «Χρυσής Αυγής», και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυλλέκτων μελών της οργανώσεως σκοπός της οποίας ήταν εξαρχής η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει, στο υπόμνημα του, ότι στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις «που να συνιστούν εμπλοκή του σε "επιχειρησιακή συγκρότηση" της οργάνωσης ή να αποδεικνύουν «την με οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσύλλεκτων μελών της οργάνωσης».

Ο Ηλιόπουλος απορρίπτει την κατηγορία ότι ο ίδιος είναι ναζιστής αρνείται ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι «εγκληματική οργάνωση» και προσθέτει ότι, «δεν υφίστανται, ούτε «τάγματα εφόδου», ούτε «νεοσύλλεκτοι».

Κατηγορηματικά αθώος δηλώνει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και ο Στάθης Μπούκουρας, που θα απολογηθεί τελικά την Κυριακή. Υποστηρίζει στο δικό του υπόμνημα, ότι "η δίωξη του είναι πολιτική και «βάλλεται» στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας κατά του κόμματός του". Επίσης αναφέρει ότι "ουδέποτε έλαβε μέρος σε «εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας» και ότι η μοναδική επίθεση κατά μεταναστών που έχει αναφερθεί στην περιοχή της Κορινθίας από το σχολείο μεταναστών, έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο ο ίδιος δεν κατοικούς στην Κόρινθο".

Ο Μπούκουρας προσθέτει ότι ο ίδιος ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας απόδειξη του οποίου συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο βουλευτής Κορινθίας αναφέρει ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v