Υπόθεση Τ.Τ.: Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος

Ο κομβικός ρόλος της Millennium Bank. Πώς 129 εκατ. ευρώ από δάνεια του Τ.Τ. κατέληξαν σε Κοντομηνά και Λαυρεντιάδη μέσω της BCP Millennium. Το ποσό των 9,3 εκατ. ευρώ κίνησε στην ίδια τράπεζα ο Άγγελος Φιλιππίδης.

Υπόθεση Τ.Τ.: Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος

Εντυπωσιακές ομοιότητες παρουσιάζει η διαδρομή του μαύρου χρήματος της υπόθεσης Τ.Τ. καθώς τόσο ο Δημήτρης Κοντομηνάς, όσο και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Millennium Bank για να μεταφέρουν στις... τσέπες τους τα δάνεια που έλαβαν από το Τ.Τ. εταιρείες συμφερόντων τους.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, σε προσωπικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών κατέληξαν 129 εκατ. ευρώ από δάνεια 150 εκατ. ευρώ, τα οποία χορήγησε σε εταιρείες συμφερόντων τους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2008-2011.

Το συντριπτικό μέρος των 129 εκατ. ευρώ διακινήθηκε μέσω τραπεζικών λογαριασμών της Millennium, ενώ στην ίδια τράπεζα οι κινήσεις των λογαριασμών Φιλιππίδη ανέρχονται σε 9,3 εκατ. ευρώ.

Από το πόρισμα δεν προκύπτει καμιά εμπλοκή της Millennium στον χορό των μεταβιβάσεων. Άλλωστε τα εμβάσματα από το Τ.Τ. έρχονταν με ισχυρά συνοδευτικά αφού είχε προηγηθεί εκταμίευση δανείων. Τα πιστωτικά ιδρύματα, επιπλέον, δεν υποχρεούνται να ελέγχουν τις μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας.

Πρόκειται, όμως, για επαναλαμβανόμενη σύμπτωση που δημιουργεί εντυπώσεις ιδιαίτερα όταν από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει στοιχεία που αφήνουν να διαφανεί συντονισμένη δράση με σκοπό την κατάχρηση δανείων από το Τ.Τ.

Για παράδειγμα, το πόρισμα αποκαλύπτει ότι το επιχειρηματικό ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα συνέστησαν από κοινού με τον Ι. Ρόρρη, διευθύνοντα σύμβουλο τότε της Bestline και μετέπειτα Post Credit, εταιρίες στην Αγγλία οι οποίες δανειοδοτήθηκαν με τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ. και άλλαξαν την επωνυμία τους περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη σύνδεσης με τα επίμαχα δάνεια.

Για την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας και της Αγγλίας.

Το τρίγωνο Τ.Τ. - Μillennium - Κοντομηνάς

Η σχέση της Millennium Bank με τον κ. Δ. Κοντομηνά είναι ιστορική. Ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν ιδρυτής και μέτοχος της τράπεζας ως ότου η πορτογαλική BCP αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι πλήθος εταιριών του αλλά και ο ίδιος προσωπικά διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αυτήν.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση Κοντομηνά είναι η ευκολία με την οποία τα δάνεια που χορηγούνται από το Τ.Τ. κατευθύνονται είτε σε προσωπικούς του λογαριασμούς, είτε σε εξόφληση δανείων, που είχαν λάβει εταιρίες προσωπικών του συμφερόντων από τη Millennium Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα, η DEMCO, εταιρία συμμετοχών του κ. Κοντομηνά, μεταβίβασε σε τραπεζικό της λογαριασμό στη Millennium το ποσό των 14 εκατ. ευρώ από το δάνειο των 21 εκατ. ευρώ το οποίο έλαβε τον Οκτώβριο του 2008 από τo T.T.

Από τα 14 εκατ. ευρώ το 10% (1,4 εκατ. ευρώ) κατέληξε έναν μήνα μετά σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Δ. Κοντομηνά στη Millennium Bank.

Από τα υπόλοιπα, το ποσό των 4,45 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε μέσω της Millennium σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας Sixomen στην Alpha Bank Κύπρου, για να καταλήξει εν συνεχεία σε τραπεζικό λογαριασμό του Κοντομηνά στη Millennium προσαυξημένο κατά 200 χιλ. ευρώ (σύνολο 4,66 εκατ. ευρώ). Η Sixomen ελέγχεται κατά 57,8% απευθείας από τον Δ. Κοντομηνά και κατά 32,39% έμμεσα μέσω της DEMCO.

Μετά από νέες διαδρομές, το ποσό των 4,64 εκατ. ευρώ μεταφέρεται στον δανειακό λογαριασμό της Honour International, εταιρίας συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Άλλα 5,16 εκατ. ευρώ από τα 14 εκατ. ευρώ του δανείου κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό, που τηρούσε η Honour LTD στη Millennium.

Συνολικά από τα 21 εκατ. ευρώ του δανείου που χορήγησε το Τ.Τ. στην DEMCO τα 9,8 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για να εξοφληθεί η Millennium για υπόλοιπο δανείου που είχε χορηγήσει στη Honour LTD συνολικού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ προκειμένου ο Δ. Κοντομηνάς να αγοράσει σπίτι στην Αγγλία για την κόρη του!

Στις 16 Δεκεμβρίου 2010 χορηγείται από το Τ.Τ. νέο ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ στην DEMCO με σκοπό την εξαγορά έναντι 20 εκατ. ευρώ από τον βασικό της μέτοχο Κοντομηνά του 51% της ξενοδοχειακής εταιρίας Garden Beach και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της DEMCO.

Εξ αυτών, τα 23,2 εκατ. ευρώ μεταφέρονται σε λογαριασμούς των DEMCO, Cosmoline και Garden Beach στη Millennium. Τα 20 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή δανείου ύψους 19,97 εκατ. που είχε λάβει η Garden Beach από τη Millennium και το οποίο είχε καταλήξει σε τραπεζικό λογαριασμό Κοντομηνά στην ίδια τράπεζα, για να μεταφερθεί εν τέλει μέρος του (14,3 εκατ. ευρώ) σε λογαριασμό της DEMCO πάλι στη Millennium.

Μέσω Millennium και το μαύρο χρήμα Λαυρεντιάδη

Τη Millennium χρησιμοποιεί και ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης προκειμένου να μεταβιβάσει σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς το σύνολο του δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε από το Τ.Τ. η εταιρία συμφερόντων του Alapis.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 99 εκατ. ευρώ από το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ κατατέθηκε, όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω δύο επιταγών σε λογαριασμό τον οποίο διατηρούσε η εταιρία Dall SA στη Millennium και εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της Blue Island στην ίδια τράπεζα.

Η Blue Island άνηκε κατά 100% στον προσωρινά κρατούμενο για την υπόθεση Proton επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε, δε, πλήθος μεταβιβάσεων, με ποσά που ζαλίζουν στους λογαριασμούς που διατηρούσε η Blue Island στη Millennium, καθώς κατατέθηκαν 149 εκατ. από την Dall SA, 135 εκατ. από λογαριασμούς της ΕΛΦΕ (πρώην ΒΦΛ) και 50,5 εκατ. ευρώ από τη WGR Universal Investments. Εξ αυτών 175 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τον παραπάνω λογαριασμό καταθέσεων που τηρούσε η Blue Island στη Millennium σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Λ. Λαυρεντιάδη.

Και οι κινήσεις Φιλιππίδη στη Millennium

Από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που τηρεί ο Άγγελος Φιλιππίδης στη Millennium Bank προέκυψε κίνηση περίπου 9,3 εκατ. ευρώ. Κάποια εξ αυτών δικαιολογούνται ενδεχομένως από πωλήσεις συμμετοχών (Κύκλος Α.Ε., FFB Montenegro) του κ. Φιλιππίδη, όμως θα πρέπει να προσκομιστούν τα απαραίτητα παραστατικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v