Όχι είπε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στην αίτηση 22 εκπαιδευτικών, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Παιδείας που του έθετε σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου που συνεδρίασε σε συμβούλιο, το γεγονός ότι οι 22 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δεν συνεπάγεται στέρηση των αναγκαίων πόρων διαβίωσης, αφού, λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους. Οι Διοικητικοί Εφέτες αποφάνθηκαν, κατ’ αρχάς, ότι «η οικονομική βλάβη» την οποία επικαλούνται οι εκπαιδευτικοί, είναι «επανορθώσιμη», σε περίπτωση που γίνει δεκτή η κυρία αγωγή που έχουν καταθέσει.
Παράλληλα, όμως, προσθέτουν οι δικαστές, η χορήγηση της αναστολής της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν δικαιολογείται, καθώς αυτό συνάπτεται «προς το συμφέρον του εν γένει δημόσιου τομέα» και αποβλέπει «στην αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, στην εναρμόνιση της με τους στόχους της εθνικής οικονομίας, στη σύνδεση της με την αγορά εργασίας και τη μείωση του πληθωρισμού των ειδικοτήτων στην εκπαίδευση».
Εξάλλου, συνεχίζουν οι δικαστές, το ζήτημα της διαθεσιμότητας «συνάπτεται και με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, όσον αφορά την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης».
Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν ότι η περικοπή των αποδοχών τους, λόγω της διαθεσιμότητας, θα έχει ως συνέπεια τη διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους, ενώ σε πολλούς από αυτούς οι αποδοχές τους θα προσεγγίσουν το όριο της φτώχειας (580 ευρώ), όπως αυτό προσδιορίστηκε από την Eurostat.