Προφυλακίστηκε ο Ι. Μπέλτσιος για τα εξοπλιστικά

Ο κατηγορούμενος προσήλθε στον ανακριτή με απολογητικό υπόμνημα 60 σελίδων. Υποστήριξε πως δεν εντοπίστηκε κανένα ποσό που να έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών του. Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες ο Σ. Εμμανουήλ.

Προφυλακίστηκε ο Ι. Μπέλτσιος για τα εξοπλιστικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο Ιωάννης Μπέλτσιος, στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και κατηγορούμενου στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κατά την απολογία του, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που του αποδίδουν οι ανακριτές Διαφθοράς, Γ. Μαλλής και Γ. Σταυρόπουλος. Κατέθεσε υπόμνημα 60 σελίδων, στο οποίο υποστηριζει ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα πόσο να διακινείται μέσω τραπεζικών του λογαριασμών.

Αναφορικά με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, ισχυρίζεται πως μοναδική σχέση που είχε με τη γερμανική εταιρία Ferrostaall ήταν μία συνεργασία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών την περίοδο 2000 - 2003. Όσο για τα 300.000 γερμανικά μάρκα που έχουν εντοπιστεί, αναφέρει πως είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, καθώς και ότι είναι νόμιμα αφού έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην διακίνηση «ωφέλιμων αμοιβών» στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα.

Η ομάδα αυτή, ο «κύκλος προσευχής» σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπλων ,σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Μπέλτσιου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Τσοχατζόπουλου και Νομάρχης Καβάλας, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε παράνομα χρήματα που αγγίζουν τουλάχιστον τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η κατηγορία δε, της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ποσά που φθάνουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007.

Το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρώην στελέχη της Ferrostaal μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι τον Γιάννη Μπέλτσιο συνέστησε ως χρήσιμο άνθρωπο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ότι αυτός ήταν ο σύνδεσμος της εταιρίας με τον υπουργό, ότι αυτός ήταν παρών σε συναντήσεις των προσώπων του κύκλου προσευχής, στον οποίο ανήκε και ο ίδιος, στην Βιέννη και αλλού, όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των παράνομων πληρωμών».

Προφυλακιστέος και ο Σ. Εμμανουήλ

Υπενθυμίζεται ότι χθες κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ μετά την απολογία του, για τις ίδιες κατηγορίες με τον Μπέλτσιο, σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων.

Ο Εμμανουήλ είναι στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ που δέχθηκε, μέσω εταιρίας που του ανήκε, από την γερμανική HDW. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τον παράνομο χαρακτήρα της δοσοληψίας και υποστηρίζει ότι το επίμαχο ποσό ήταν αμοιβή του μετά από σύμβαση με την γερμανική εταιρία για το μάνατζμεντ των ναυπηγείων επί τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο Σωτήρης Εμμανουήλ αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τα 17 εκατ. από την εταιρεία Inveco, συμφερόντων του ιδίου, είναι η νόμιμη αμοιβή του για το μάνατζμεντ των Ελληνικών ναυπηγείων και για την περίοδο μίας 4ετίας.

«Δεν έχω καμία σχέση με παράνομες πληρωμές. Τα χρήματα αυτά αποτελούν την νόμιμη αμοιβή μου, η οποία φορολογήθηκε και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα με το νόμο Αλογοσκούφη. Ελέγχθηκα από την Εισαγγελία του Κιέλου και η υπόθεση για το πρόσωπο μου μπήκε στο αρχείο» φέρεται να υποστήριξε ο Σωτήρης Εμμανουήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v