ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους ενστόλους

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάνθηκε ότι υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας στην υπουργική απόφαση του 2012, που μείωσε αναδρομικά τις αμοιβές των ενστόλων. Ανοίγει παράθυρο ακύρωσης.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους ενστόλους

Συνταγματικά κωλύματα αντιμετωπίζει η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας μειώθηκαν (και μάλιστα αναδρομικά) οι αποδοχές των ενστόλων, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλυσμένων των θυρών, αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα πως δεν αποκλείεται ακόμη και η ακύρωση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το προσεχές τρίμηνο.

Οι σχετικές προσφυγές έχουν κατατεθεί από τον Ιανουάριο του περσινού έτους, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα του τρίτου Μνημονίου, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από τη 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι το τρίτο Μνημόνιο ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος.

Το συγκεκριμένο άρθρο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Οι ένστολοι υποστηρίζουν επίσης ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v