ΟΚΑΑ: Επιστρέφει ακόμη 4 εκ. στα δημόσια ταμεία

Ο ΟΚΑΑ κατάφερε από την ημέρα που ανέλαβε τη διαχείριση των ιχθυοσκαλών, οι τελευταίες όχι μόνο να εμφανίσουν ισολογισμό αλλά και να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία ζεστό χρήμα για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία τους.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΟΚΑΑ: Επιστρέφει ακόμη 4 εκ. στα δημόσια ταμεία

Πιστός στην παράδοση που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και από την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει λάβει μέχρι σήμερα ως μέρισμα πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, πρόκειται να επιστρέψει εφέτος στο κράτος ακόμη 4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο ΟΚΑΑ, μια από τις εναπομείναντες cash cow του ελληνικού δημοσίου, κατάφερε από την ημέρα που ανέλαβε τη διαχείριση των ιχθυοσκαλών, οι τελευταίες όχι μόνο να εμφανίσουν ισολογισμό αλλά και να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία ζεστό χρήμα για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία τους.

Ειδικότερα για πρώτη φορά εμφανίζεται ο τζίρος, ο οποίος υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ από τον οποίο προκύπτει φόρος εισοδήματος. Από την εμφάνιση των οικονομικών στοιχείων προκύπτει ειδικό αποθεματικό, κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην πολιτική του back capital που ακολουθεί ο ΟΚΑΑ έναντι του βασικού του μετόχου, που δεν είναι άλλος από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά στις Ιχθυόσκαλες, έχει αυξηθεί η είσπραξη επισφαλειών, ενώ μετά από 12 χρόνια πάγια τα οποία στοίχισαν πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ και παρέμεναν στις αποθήκες, πουλήθηκαν με ανοικτή διαδικασία εισφέροντας στα δημόσια ταμεία 420.000 ευρώ.

Στα σχέδια της διοίκησης του ΟΚΑΑ, διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είναι η μηχανογράφηση μέσα στο καλοκαίρι των εμπορικών συναλλαγών στις ιχθυόσκαλες. Μέσω αυτής της κίνησης εκτιμάται ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ενώ για πρώτη φορά δημιουργείται μητρώο επιχειρήσεων στις ιχθυόσκαλες κατά εφαρμογή της ΚΥΑ του ΟΚΑΑ περί εμπορικών μισθώσεων.

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική και ελεγκτική έρευνα για το σκάνδαλο στις ιχθυόσκαλες που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι oρκωτοί είχαν δηλώσει τότε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν εκτίμηση γιατί απλά δεν βρέθηκαν παραστατικά.

Το μόνο «αποδεικτικό» ήταν κάτι τεφτέρια τα οποία δεν έφεραν κανένα διακριτικό ούτε φυσικά υπογραφές, δηλαδή ήταν μόνο λίστες χωρίς σφραγίδες. Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες 10 Ιχθυόσκαλες η μεγαλύτερη «τρύπα» είχε εντοπιστεί στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τη μεγαλύτερη της χώρας, εκεί όπου αναζητούνται τα περισσότερα από τα "εξαφανισμένα" τιμολόγια.

Ήδη εισαγγελικές κλήσεις έχουν επιδοθεί σε 12 άτομα που εμπλέκονται με την υπόθεση, ενώ η δίκη θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούνται για ζημιά του ελληνικού δημοσίου –το ύψος της ζημιάς παραμένει απροσδιόριστο- για διοικητικές και διαχειριστικές παραλείψεις. Παράλληλα το ΣΔΟΕ ελέγχει για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή από τιμολόγια που δεν βρέθηκαν και τα οποία κατέγραψε ο διαχειριστικός έλεγχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v