Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Ειδική κατηγορία οι ένστολοι

Από Αύγουστο του 2012 έως σήμερα θα πρέπει να επιστραφούν οι "κομμένες" αποδοχές στους ένστολους αποφαίνεται το ΣτΕ. Θεωρούνται ειδική κατηγορία. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, η συγκεκριμένη απόφαση πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει ως «προηγούμενο» για άλλες διεκδικήσεις.

ΣτΕ: Ειδική κατηγορία οι ένστολοι

Τις ιδιαιτερότητες υπό τις οποίες εργάζονται οι ένστολοι προβάλλει σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της απόφασης η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα και θα ακυρώνει την υπουργική απόφαση με την οποία κόπηκαν αναδρομικά οι αποδοχές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της απόφασης οι ένστολοι χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι που ανήκουν στον στενό πυρήνα του κράτους και συνεπώς χρήζουν ειδικής μεταχείρισης σε σχέση με τους λοιπούς εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Εφόσον το εν λόγω σκεπτικό επιβεβαιωθεί, η συγκεκριμένη απόφαση πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει ως «προηγούμενο» και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο οι οποίοι ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές τους.

Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει ως αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 . Η αντισυνταγματικότητα ξεκινά από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα, ενώ ίδιο θέμα θα τίθεται και στις περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Οι δικαστές θεωρούν αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόστηκε αναδρομικά στους ένστολους (τους παρακρατήθηκαν αναδρομικά οι μειώσεις) κάτι που το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Να σημειωθεί ότι αν ζητηθεί εν τέλει η επιστροφή των χρημάτων στους ένστολους αλλά όχι σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων το κόστος είναι 108 εκατ. ευρώ και εκτός από τα λεφτά που θα πρέπει να γυρίσει πίσω στις τσέπες των ενστόλων το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει και 78 εκατ. τον χρόνο από εδώ και πέρα για να πληρώνει τους υψηλότερους μισθούς.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

Αντίθετα το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές άλλων ομάδων, όπως οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v