Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος «καραμπόλας» για τις ασφαλιστικές

Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, μετά την πρόσφατη πρόταση του ΕΟΠΥΥ για το περιεχόμενο μιας νέας συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές. Τι λένε κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς.

Κίνδυνος «καραμπόλας» για τις ασφαλιστικές

Κλίμα σκεπτικισμού επικρατεί στον ασφαλιστικό κλάδο εξαιτίας της πολυμέτωπης επίθεσης του ΕΟΠΥΥ εναντίον των ιδιωτικών κλινικών. Και αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος ότι οι συνεχείς μειώσεις των ποσών που έχει αποφασίσει να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας θα προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες και στις εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα προγράμματα υγείας είναι ένα από τα βασικότερα προϊόντα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και είναι ίσως η μόνη κατηγορία που συνεχίζει να παρουσιάζει άνοδο ζήτησης μέσα στην οικονομική κρίση.

Μάλιστα, προκειμένου οι πελάτες να διευκολυνθούν στη σύναψη τέτοιων συμβολαίων, πολλές ασφαλιστικές μείωσαν τις τιμές προσφέροντας προϊόντα που βασίζονται στις συμβάσεις κλινικών και ΕΟΠΥΥ, δηλαδή προϊόντα που έρχονται να καλύψουν το υπερβάλλον ποσό που δεν καλύπτει στον ασφαλισμένο το ελληνικό δημόσιο.

Τα μεγάλα προβλήματα ωστόσο ξεκίνησαν πέρυσι όταν ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε μονομερώς (οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας) στο περιβόητο claw back, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να «κουρέψει» ένα μεγάλο ποσοστό (κάπου κοντά στο 30%) των περυσινών τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών, με το σκεπτικό ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ… βγήκε εκτός στόχου!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη πρόταση του ΕΟΠΥΥ για το περιεχόμενο μιας νέας συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με την οποία:

* Μπαίνουν διάφορα ανώτατα όρια στα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών και προφανώς τις όποιες υπερβάσεις τις φορτώνονται οι κλινικές.

* Εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο επιβολής νέου claw back.

* Yποχρεώνονται οι κλινικές σε εκ των προτέρων αποδοχή οποιασδήποτε τροποποίησης του Κανονισμού Παροχών, σε οποιαδήποτε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, ακόμη και με αναδρομικότητα!

* Δεν προβλέπεται πουθενά ο τρόπος πληρωμής των παρόχων!

Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ θα αποφασίζει για τον αν, το πότε και το πόσο θα πληρώσει…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρείται πιθανό οι ιδιωτικές κλινικές να ζητήσουν από τις ασφαλιστικές την καταβολή των ποσών που δεν θα πληρώσει τελικά ο ΕΟΠΥΥ λόγω είτε του claw back, είτε του ότι -σε περίπτωση που περάσει η πρόταση του ΕΟΠΥΥ χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις- ξεπεράστηκαν κάποια από τα ανώτατα όρια.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το περιεχόμενο των συμβάσεων που έχουν γίνει μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών κέντρων, είναι φανερό ότι πολλές κλινικές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν επί μακρόν σε τέτοιες συνθήκες αγοράς και πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, όταν μάλιστα ο φετινός προϋπολογισμός του Οργανισμού για τις ιδιωτικές κλινικές είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Άρα λοιπόν, οι κλινικές είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν τη διαφορά από τους ιδιώτες πελάτες τους και από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως ακόμη και αν γίνει κάτι τέτοιο, οι ασφαλιστικές δεν θα επηρεαστούν σημαντικά λόγω μιας σειράς παραγόντων:

α) Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ποσοστό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ είναι σχετικά μικρό ως προς το συνολικό ποσό που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές για τη νοσηλεία ενός ασθενούς.

β) Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, λόγω του μεγάλου αριθμού πελατών που διοχετεύουν στις ιδιωτικές κλινικές.

γ) Οι ασφαλιστικές έχουν καταφέρει να μειώσουν το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή στις ιδιωτικές κλινικές.

Οι ασφαλιστικές επίσης θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά από τις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές στο μέτωπο της υγείας, καθώς φαίνεται πως θα εμπλακούν ενεργότερα στο θέμα της κάλυψης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v