Αεροπορικές εταιρείες: Η μάχη των αιθέρων μόλις άρχισε

Η μία μετά την άλλη σπεύδουν οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Όλα φαίνεται ότι αλλάζουν και μετά από μία πενταετία συνεχών αποχωρήσεων οι αφίξεις είναι πλέον περισσότερες. Νέες αγορές προστίθενται στις παραδοσιακές.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αεροπορικές εταιρείες: Η μάχη των αιθέρων μόλις άρχισε

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην ελληνική αεροπορική αγορά, η οποία εμφανίζει εξαιρετική δυναμική, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα καλύτερα για τον κλάδο στη χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος φέρνουν στην Ελλάδα όλο και περισσότερες αεροπορικές, οι οποίες επιδιώκουν να κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, η οποία μεγαλώνει. Οι νέες αφίξεις αυξάνονται διαρκώς, ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δυνατά ονόματα, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμό δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξουν και υπολογίσιμες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Νέα δρομολόγια από τη Ryanair

Η ανακοίνωση πριν από ένα δεκαήμερο της Ryanair ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέες βάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Η μεγαλύτερη εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης εμφανίζεται αποφασισμένη να εδραιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά, αφού χθες, λίγες μέρες μόνο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της, προχώρησε ακόμη περισσότερο κάνοντας γνωστές νέες συνδέσεις που αφορούν τη χώρα μας.

H Ryanair ανακοίνωσε χθες ότι από την 1η Απριλίου, και κάθε Τρίτη, θα συνδέει τα Χανιά με το Μπόρνμουθ. Επίσης, από τις 28 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιεί πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα συνδέοντας τη Ρόδο με το Όσλο.

Με αφορμή τα νέα δρομολόγια η Ryanair ανακοίνωσε ότι προσφέρει εισιτήρια για την Ευρώπη σε τιμές που ξεκινούν από 17,99 ευρώ. Οι κρατήσεις θα πρέπει να γίνουν το διάστημα Δευτέρα με Πέμπτη και τα ταξίδια πρέπει να πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο.

Τα νέα δρομολόγια ήρθαν να προστεθούν στις πτήσεις που η ιρλανδική εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες και καθίσταται πλέον σαφές ότι η αεροπορική μπορεί να υπερκεράσει και τον πήχη των 2,8 εκατ. επιβατών που έθεσε για φέτος.

Ενισχύει την παρουσία της και η easyJet

Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπήκε και η easyJet, επίσης χαμηλού κόστους αερομεταφορέας, η οποία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο με το κεντρικό αεροδρόμιο της Ρώμης, το Φιουμιτσίνο.

Ειδικότερα, η εταιρεία από τις 2 Απριλίου θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Ρώμη τρεις φορές την εβδομάδα, με τιμές που θα ξεκινούν από 34,99 ευρώ για απλή μετάβαση.

Επίσης, από τις 17 Ιουνίου, η Ρώμη θα συνδέεται τέσσερις φορές την εβδομάδα με το νησί της Ρόδου σε τιμές από 57,49 ευρώ. Μάλιστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.easyJet.com είναι ήδη από χθες διαθέσιμες οι νέες πτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κρατήσεις. Οι πτήσεις που ανακοινώθηκαν χθες ήρθαν να προστεθούν στα δρομολόγια τα οποία η εταιρεία είχε κάνει γνωστό εδώ καιρό ότι είχε σκοπό να ξεκινήσει με τη νέα θερινή περίοδο.

Ειδικότερα, η easyJet σκοπεύει να συνδέσει την Αθήνα με το Αμβούργο, το Ηράκλειο με το Εδιμβούργο, την Κω με τη Γλασκόβη αλλά και τη Νάπολη με τη Μύκονο και την Κέρκυρα.

Φέτος η εταιρεία προσδοκά ότι θα μεταφέρει από και προς τη χώρα μας περίπου 2 εκατ. επιβάτες.

Διευρύνεται η σεζόν

Παράλληλα, τον ερχόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσουν οι πτήσεις της Air Berlin, μεταξύ Βιέννης και Καλαμάτας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η εταιρεία. Έως και τις 6 Νοεμβρίου, θα γίνονται δύο δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Το γεγονός ότι οι πτήσεις της εταιρείας ξεκινούν τόσο νωρίς επιβεβαιώνει ότι σιγά-σιγά πιάνει τόπο η προσπάθεια για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, που επιδιώκει με κάθε τρόπο να πετύχει η χώρα μας.

Η επιστροφή

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη επιστροφή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σηματοδοτεί η απόφαση της Brussels Airlines να ξεκινήσει και πάλι πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Οι πτήσεις θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα ενώ, να θυμίσουμε, ότι η εταιρεία είχε διακόψει εδώ και έναν χρόνο τη σύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων.

Επίσης την Αθήνα με τη Νάντη και τη Λιόν θα συνδέει η εταιρεία Transavia. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

Δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά έχει ανακοινώσει και η SunExpress Germany, η οποία από τον ερχόμενο Μάιο θα πετάει για Ηράκλειο από Μόναχο, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη. Επίσης, η εταιρεία θα συνδέσει τη Ρόδο με Στουτγάρδη, Κολωνία, Λειψία, Ντίσελντορφ και Μόναχο.

Έμφαση σε παραδοσιακές και νέες αγορές από την ενισχυμένη Aegean

Βεβαίως, κυρίαρχη θέση στον ελληνικό αεροπορικό χάρτη, όπως αυτός επαναδιαμορφώνεται, έχει η ενισχυμένη, από την προσθήκη της Olympic Air Aegean Airlines, η οποία ενισχύει την παρουσία της ιδίως στο εξωτερικό με στοχευμένες κινήσεις σε αγορές οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Aegean αυξάνει την παρουσία της στις αγορές του εξωτερικού δρομολογώντας νέες πτήσεις. Παράλληλα πολύ σημαντική είναι η συμφωνία που έχει συνάψει με την Etihab. Η εν λόγω συνεργασία επιτρέπει την επέκταση της Aegean προς το Abu Dhabi, με πρόσβαση στη μεγάλη αγορά της Μέσης Ανατολής, η οποία ακόμη και μέσα στην κρίση διεύρυνε τα μεγέθη της. Βεβαίως πρόσβαση στο δίκτυο της Aegean Airlines αποκτά και η Etihab.

Τέλος, η διοίκηση της Aegean δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις παραδοσιακές πηγές του ελληνικού τουρισμού ενισχύοντας τις συνδέσεις ελληνικών πόλεων με προορισμούς σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, αλλά και στις χώρες που καταγράφουν πολύ αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, όπως π.χ. η Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v