Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rehn: Καλοκαίρι η συζήτηση για χρέος και νέο πρόγραμμα

Διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν σε μάκρος βλέπει ο Όλι Ρεν. Μήνυμα στην Αθήνα να κάνει «ό,τι πρέπει». Σφίγγα για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος και το νέο πρόγραμμα για τη χώρα.

Rehn: Καλοκαίρι η συζήτηση για χρέος και νέο πρόγραμμα

Η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία έχει διακοπεί για τρίτη φορά, θα ολοκληρωθεί «τους επόμενους λίγους μήνες» υποστηρίζει ο Όλι Ρεν μιλώντας στη Wall Street Journal. Ένα σχόλιο που σύμφωνα με την εφημερίδα έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες ότι το πρόγραμμα των 240 δισ. ευρώ κινδυνεύει να βγει εκτός τροχιάς.

Ακόμα δεν έχει κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας και ο Ο. Ρεν δηλώνει ότι ελπίζει πως θα συνεχίσουν την επιθεώρηση πριν από τον τέλος του Ιανουαρίου, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη θα ακολουθήσουν λίγο αργότερα.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις εργασίες της (homework)», τονίζει ο επίτροπος επικαλούμενος τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως λόγους που οδήγησαν σε στασιμότητα τις συζητήσεις.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει χρήματα αν δεν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση, σημειώνει η WSJ. Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του β’ εξαμήνου του 2014 και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σύμφωνα με τον Όλι Ρεν. 

Όμως οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά σχέδια του 2015-16 και οι τρύπες που μπορεί να ανοίξουν στον προϋπολογισμό, όπως και η μείωση του χρέους θα συζητηθούν το καλοκαίρι, υποστηρίζει ο επίτροπος. Αυτές οι συζητήσεις έπρεπε να ξεκινήσουν την άνοιξη μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνει η WSJ.

H χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, προσθέτει η εφημερίδα καθώς οι εκλογές του Μαΐου είναι σημαντικές για τον Αντώνη Σαμαρά, που αντιμετωπίζει πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα έδινε ώθηση στον πρωθυπουργό, αλλά κατά πώς φαίνεται αυτό δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v