Οικοδομικοί συνεταιρισμοί: Λύση με ανταλλαγή γης

Οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται σε ζώνες εκτός Κρήτης, Εύβοιας, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου και Λάρισας. Θα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικίας και πολύ μικρών καταστημάτων άμεσης εξυπηρέτησης.

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί: Λύση με ανταλλαγή γης

Με ανταλλαγές εκτάσεων σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλελειμμένους οικισμούς και θέτοντας σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση, μέσω της οποίας οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να δώσει λύση στον γόρδιο δεσμό των οικοδομικών συνεταιρισμών, αναφέρει η εφημερίδα «Νέα».

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μένει άλυτο εδώ και 40 χρόνια. Όπως εξηγούν από το υπουργείο, δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους μπλοκάρουν: οι εκτάσεις πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών είναι δασικές ή εκτός περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην Αττική από την έως τώρα καταγραφή έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι δασικές εκτάσεις. Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, το 25% αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί ανήκει σε δασικές εκτάσεις και το 15% δεν βρίσκεται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Με βάση το δημοσίευμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές θα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικίας και όχι η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων, τραπεζών και ξενοδοχείων. Κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται να κτίζονται μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις και πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης.

Επιπλέον, με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται δεν χωροθετούνται περιοχές σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ για ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι αστικοί αναδασμοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού στο Πικέρμι (ΑΟΟΑ), η ελάχιστη περιοχή πολεοδόμησης είναι τα 300 στρέματα.

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται σε ζώνες εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Βόλου και της Λάρισας. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Τράπεζας Γης, ενώ ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται πάλι μέσω της Τράπεζας Γης στο δημόσιο.

Η έκταση επιβάλλεται να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων, ενώ ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,4 και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6.

Τέλος, όπως σημειώνεται, δικαιούχοι ανταλλαγής είναι όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση ή εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση, ή των οποίων οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο και τα σχέδιά τους είτε κρίθηκαν άκυρα είτε πρέπει να ακυρωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v