Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό πόκερ για φυσικό αέριο

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ για χαμηλότερες τιμές αερίου αναφέρουν οι Ρώσοι. Διαψεύδουν ΔΕΠΑ και ΥΠΕΚΑ. Για συμφωνία επί της αρχής κάνει λόγο το Reuters.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σκληρό πόκερ για φυσικό αέριο

Σκληρό πόκερ σε εξέλιξη μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ στον απόηχο της συνάντησης Σαμαρά - Πούτιν στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες που μεταφέρονταν στους Έλληνες δημοσιογράφους κατ' εντολή της Gazprom ανέφεραν ότι η συμφωνία για την τιμή του φυσικού αερίου έχει κλείσει. 

Την ίδια στιγμή, εκ μέρους του υπουργείου ΠΕΚΑ διέψευδαν ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν σε οριστική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι στη φάση της ανταλλαγής επιστολών - προτάσεων. 

"Έχουμε φθάσει σε μια συμφωνία να υιοθετήσουμε μια τιμή με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Τίποτε δεν έχει υπογραφεί ακόμη", δήλωνε πηγή του Reuters στη ρωσική εταιρία.

Σημειώνεται εξάλλου ότι σήμερα, Παρασκευή, η ΔΕΠΑ ανέμενε νέα επιστολή προτάσεων εκ μέρους της Gazprom, η οποία όμως τελικά δεν παρελήφθη και πλέον αναμένεται την προσεχή Δευτέρα. 

Πριν από λίγο, και πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της ΔΕΠΑ έλεγαν ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες μέρες, από την τελική πρόταση της Gazprom, προέκυπτε τιμή για την Ελλάδα στα 396 δολάρια τα 1.000 κ.μ. αερίου. Άγνωστο παραμένει ακόμη αν το κλείσιμο της συμφωνίας που επικαλείται η Gazprom, έγινε σε χαμηλότερη τιμή.  

Σημειώνεται επίσης ότι οι τιμές που πουλά η Gazprom σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι κάτω από τα 380 δολάρια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v