Die Linke: Κεφαλαιακός φόρος, όχι τρίτο πακέτο

Διαφωνεί το κόμμα της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα. Προκρίνει ως λύση την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου από τους Έλληνες πλούσιους.

Die Linke: Κεφαλαιακός φόρος, όχι τρίτο πακέτο

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτου πακέτου στην Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού εξέφρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Die Linke. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε γραπτή ανακοίνωση που υπογράφει η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, πρώτη αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αποκαλεί τη γερμανική κυβέρνηση συνήγορο των Ελλήνων εκατομμυριούχων και εναντιώνεται στη νέα κίνηση σωτηρίας των τραπεζών και των πλουσίων Ελλήνων. Η Βάγκενκνεχτ υποστηρίζει την πρόταση της Bundesbank για εφάπαξ επιβολή κεφαλαιακού φόρου.

«Η εξαγγελία από τον Β. Σόιμπλε ενός τρίτου πακέτου βοήθειας είναι ένα ακόμη δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους Έλληνες ολιγάρχες και τους πιστωτές της χώρας», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση. «Η γερμανική κυβέρνηση κάνει αγώνα για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά αρνείται, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καλέσει στα ταμεία τους Έλληνες ολιγάρχες. Έτσι μετατρέπεται σε συνήγορο των εκατομμυριούχων».

Το κόμμα Die Linke τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου, που είναι απαραίτητος όχι μόνο σε περίπτωση χρεοκοπίας, όπως αναφέρει η Bundesbank, αλλά και για την αποφυγή της χρεοκοπίας, όπως υποστηρίζει και το ΔΝΤ.

Στην ίδια ανακοίνωση δίδονται στοιχεία από την Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία, η περιουσία των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων ύψους 17 τρισ. ευρώ φθάνει για να υπερκαλυφθούν τα χρέη και των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. ύψους πάνω από 11 τρισ. ευρώ. Επιπλέον 85 άνθρωποι του πλανήτη διαθέτουν περιουσία όση ο μισός πληθυσμός του. «Συνεπώς θα πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι με πακέτα στήριξης την πλουτοκρατία».

Το κόμμα Die Linke καταγγέλλει τη νέα στήριξη των τραπεζών και των εχόντων με ένα νέο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και προτείνει την επιβολή φόρου των πλουσίων σε ολόκληρη την Ε.Ε. για να προφυλαχθούν οι μικροαποταμιευτές. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για ένα τέτοιο μέτρο. Στην εφημερίδα Bild του περασμένου Σαββάτου (01.01) ο Όλι Ρεν, αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., δήλωσε ότι για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να πειστεί πρώτα η εν λόγω χώρα.

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τα παραπάνω, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη στάση των συμμάχων του κ. Τσίπρα απέναντι στη χώρα μας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Die Linke, ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, ζητά σήμερα την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου για τους Έλληνες. Αυτοί είναι οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς την χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Κάθε μέρα που περνά, ο Ελληνικός λαός θα μαθαίνει ποιοι είναι οι φίλοι του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται μονίμως απέναντι από τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού...».

«Το γερμανικό κόμμα Die linke υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού καλύτερα από τους Έλληνες υποτακτικούς της κ. Μέρκελ, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγέλλει την αφαίμαξη των εργαζομένων για τη σωτηρία των τραπεζών και της ολιγαρχίας και προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες.

Πρόκειται εξάλλου για το ίδιο κόμμα που έκανε επερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

Αλήθεια, με αυτό το θέμα σκοπεύει κάποια στιγμή να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός;, διερωτάται η Κουμουνδούρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v