Alpha: Πιθανή νέα πτώση τιμών στα ακίνητα

Η επαναλαμβανόμενη φορολογία στην ελληνική αγορά ακινήτων έχει αυξηθεί εν μέσω κρίσης από το 0,2% του ΑΕΠ στο 1,2% του ΑΕΠ είπε ο κ. Μασουράκης. Τι εκτιμά για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Alpha: Πιθανή νέα πτώση τιμών στα ακίνητα

«Νεκρός» είναι ο κατασκευαστικός κλάδος και ειδικά η οικοδομή, όπως υποστήριξε χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων της Alpha Bank Μ. Μασουράκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο συνέδριο Global Capital Forum. Ο ίδιος προέβλεψε ανάκαμψη του κλάδου ακινήτων και κατασκευών, αλλά από το 2015, καθώς φέτος θα υπάρξει «ακόμη μια μικρή πτώση τιμών» στα ακίνητα.

Οπως είπε ο κ. Μασουράκης, η πτώση μπορεί να φτάσει και το 10% εντός του προσεχούς 16μηνου, καθώς μέχρι σήμερα «η φούσκα έχει ροκανιστεί, αλλά όχι εντελώς».

Η επαναλαμβανόμενη φορολογία στην ελληνική αγορά ακινήτων (ΦΑΠ, «χαράτσι», κ.λπ.) έχει αυξηθεί εν μέσω κρίσης από το 0,2% του ΑΠΕ στο 1,2% του ΑΕΠ είπε ο κ. Μασουράκης.

Πρόσθεσε πως μπορεί «τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων να είναι απαραίτητα, αλλά ο φόρος θα πρέπει να περιορίζεται ανά ακίνητο και όχι για το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου, γιατί αλλιώς αποκτά τιμωρητικό χαρακτήρα χωρίς να έχει κάποια οικονομική σκοπιμότητα».

Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η αγορά προκύπτει από το γεγονός ότι το 2007 έμπαιναν στην αγορά 40.000 κατοικίες ανά τρίμηνο, ενώ σήμερα το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στις 4.000 κατοικίες.

Το 2007 οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο κατασκευών έφθασαν τα 33 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να απορροφούν οι κατοικίες, ενώ σήμερα το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται μεταξύ 8 - 9 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι απασχολούμενοι στον κλάδο από 363.000 πριν την κρίση περιορίζονται σήμερα στις 200.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v