Στο αρχείο η έρευνα για την ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ

Δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και αυτή τέθηκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα διαφθοράς. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times.

Στο αρχείο η έρευνα για την ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ

Δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αποφάνθηκε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Γιάννης Σέβης, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση ερευνώντας αν το τίμημα της πώλησης ήταν εύλογο και αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες με αφορμή καταγγελίες, αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν την άσκηση διώξεων. Έτσι ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από δημοσίευμα των F.T., το οποίο κατέγραφε την έρευνα που ξεκίνησε για τη μεγαλύτερη συμφωνία ιδιωτικοποίησης στην ιστορία της Ελλάδας, την πώληση του ΟΠΑΠ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα ξεκίνησε εβδομάδες αφότου η Emma Delta, επενδυτικό όχημα με έδρα την Κύπρο, πλήρωσε τον Αύγουστο €650 εκατ. για το μερίδιο 33% που κατείχε το κράτος στον Οργανισμό και αντικατέστησε τον CEO και άλλα μέλη του συμβουλίου με δικά της πρόσωπα.

Η εφημερίδα σχολίαζε πως με αυτήν την εξέλιξη επανερχόταν στο προσκήνιο το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιτύχει φιλόδοξους στόχους για τα έσοδα, όπως προβλέπεται από τους όρους της δεύτερης διάσωσης, των €172 δισ. από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. «Η πώληση του ΟΠΑΠ επέτρεψε στο ΤΑΙΠΕΔ, την υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων, να επιτύχει τον περσινό μειωμένο στόχο του €1,3 δισ. για τα έσοδα, μετά από μια σειρά μεγάλων ντιλ που καθυστέρησαν ή εγκαταλείφθηκαν».

Όπως κατέγραψαν οι F.T., εξετάστηκε νόμος, τον οποίο ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο το ελληνικό κοινοβούλιο - λίγο πριν η Emma Delta και το αμερικάνικο hedge fund Third Point ανακηρυχθούν βασικοί υποψήφιοι για τον ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, μια τροπολογία είχε παγώσει έως τον προηγούμενο μήνα την υποχρέωση της ρυθμιστικής αρχής παιγνίων να διενεργεί έλεγχο σε πιθανούς αγοραστές του ΟΠΑΠ, για να διασφαλίσει ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Financial Times, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, τονίζοντας ότι η αρχή δεν είχε τις δυνατότητες να παρακολουθεί τους εν δυνάμει επενδυτές. «Βασιζόμασταν στο ΤΑΙΠΕΔ για τους ελέγχους. Δεν υπήρχε νόημα σε επανάληψη της διαδικασίας και από εμάς», δήλωσε.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί επενδυτές στον ΟΠΑΠ είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Σμετς και ο Έλληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο κ. Σμετς ελέγχει την Emma Capital, επενδυτική εταιρία που σύστησε την Emma Delta ως όχημα, ώστε να καταθέσει προσφορά για τον ΟΠΑΠ.

Έχει μερίδιο 22,5% στην Emma Delta αλλά ελέγχει το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρία, μέσω ξεχωριστής επιχείρησης. Ο κ. Μελισσανίδης ελέγχει μερίδιο στην Emma Delda μέσω μιας εταιρίας με βάση την Κύπρο.

Τέλος στο ρεπορτάζ καταγράφονται η επανεμφάνιση του κ. Μελισσανίδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω της ΑΕΚ και οι πρόσφατες αντεγκλήσεις του με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v