Fitch: Προβλέπει πτώση τιμών κατοικίας 6% στο 2014

Ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα έχουν περιορισμένη μόνο επίδραση στην αγορά. Βλέπει νέα πτώση στις τιμές μετά την βουτιά 34,3% που προηγήθηκε ως το 2013.

Fitch: Προβλέπει πτώση τιμών κατοικίας 6% στο 2014

Οι νομοθετικές αλλαγές με τους νόμους περί προστασίας από τους πλειστηριασμούς και τον υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας θα έχουν περιορισμένη επίδραση στο ελληνικό real estate, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου Fitch.

Ο οίκος αναφέρει σε έκθεσή του με ημερομηνία 5/2 ότι εκδηλώνεται επιβράδυνση στον αριθμό των επισφαλειών μεταξύ νέων δανειοληπτών στην αγορά στεγαστικής πίστης, αν και ο όγκος των δανείων σε μεγάλη καθυστέρηση εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω της χαμηλής δραστηριότητας στους πλειστηριασμούς.

Στο δ΄ τρίμηνο 2013, το επίπεδο καθυστέρησης άνω των τριών μηνών μαζί με τις στάσης πληρωμών ανήλθε στο 10% του τρέχοντος ισολογισμού ενυπόθηκων δανείων σε σύγκριση με 8% στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν περιορισμένη μόνο επίδραση στην αγορά.

Αναφέρει ότι οι τιμές των ελληνικών κατοικιών εξακολουθούν να πέφτουν καθώς η αγορά παραμένει αδύναμη, με την διολίσθηση από το ζενίθ να ανέρχεται στο 34,3% κατά το γ΄ τρίμηνο 2013.

Ωστόσο η τάση στην ανά τρίμηνο σύγκριση, δείχνει ότι οι πτώσεις των τιμών επιβραδύνονται και μειώθηκαν μόνο 0,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2013.

Κατά την Fitch, οι τιμές των κατοικιών θα διολισθήσουν 6% επιπλέον στο 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v