Εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό προωθεί η κυβέρνηση

Σαμαράς και Βενιζέλος "δρομολογούν" την κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές. Νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει ο Γ. Μιχελάκης. Πιθανή είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων από κάθε κόμμα σε 42, αντί για 21.

Εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό προωθεί η κυβέρνηση

Για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τους εκπρόσωπους στο Ευρωκοινοβούλιο θα τους επιλέγουν οι πολίτες και όχι οι πρόεδροι των κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης θα καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοκητικών εκλογών.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε για το θέμα ότι η κοινωνία θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Την εκλογή ευρωβουλευτών από μία διευρυμένη λίστα συζήτησαν χθες στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο.

Αντί για 21 που είναι σήμερα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές κάθε κόμματος και οι οποίοι διορίζονται απευθείας από τον αρχηγό, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέτασαν το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι κάθε παράταξης να αυξηθούν σε 42, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής τους από τους ψηφοφόρους.

Ενδεικτικό των προθέσεων ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου όταν ρωτήθηκε σχετικά:

"Σε πολλές χώρες υπάρχει δυνατότητα του σταυρού. Οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, είναι θετικό".

Εκείνη τη στιγμή κανείς δεν μπόρεσε να δώσει ερμηνεία στην τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αφού και κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον πρωθυπουργό.

Και οι δύο αρχηγοί εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν αναταράξεις, ενώ με αυτόν τον τρόπο δεν θα ανακύψουν και εσωκομματικά ζητήματα κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την αρχηγική επιλογή των υποψηφίων και τους πιθανούς αποκλεισμούς.

Ταυτοχρόνως, οι 42 υποψήφιοι θα κάνουν πανελλαδικό αγώνα για την εκλογή τους, κάτι που θα ενισχύσει τη συσπείρωση των κομμάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως δεν θα έχει και κανένα νόημα να στηθούν πια κάλπες σε όλη τη χώρα για την επιλογή των υποψηφίων της "ΕΛΙΑΣ".

Οι μετανάστες

Σε σχέση με το ζήτημα της συμμετοχής των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, η Χαριλάου Τρικούπη με ανακοίνωση της επισημαίνει:

«Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα θέματα της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010 εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ πρέπει να εισαχθούν στην ισχύουσα νομοθεσία μόνον οι νομικά απολύτως αναγκαίες αλλαγές ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ.

Το ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται ιστορικά και πολιτικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές και τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, εγγυάται και προστατεύει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα άξια στελέχη τους».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η ΔΗΜΑΡ. Σε ανακοινωσή της αναφέρει πως «οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα - και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που είχε εισαγάγει το νομό που σήμερα ανατρέπεται- οφείλουν να καταψηφίσουν την τροπολογία» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v