ΟΟΣΑ: Λάθος οι προβλέψεις μας στην κρίση

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan, απέρριψε την εκτίμηση ότι οι λάθος προβλέψεις οφείλονται στους πολλαπλασιαστές. Υπερεκτιμήθηκε η αποφασιστικότητα των πολιτικών στην Ευρώπη, σημειώνει. Ο Ντράγκι έδωσε τη λύση.

ΟΟΣΑ: Λάθος οι προβλέψεις μας στην κρίση

Η λιτότητα δεν είχε μη αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά σε έρευνά του ο ΟΟΣΑ.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπεραισιοδοξία του για την ανάκαμψη ήταν το αποτέλεσμα της λανθασμένης υπόθεσης πως οι κυβερνήσεις θα λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan, απέρριψε την Τρίτη τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι όλες οι προβλέψεις είχαν χρησιμοποιήσει λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, υποτιμώντας τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη.

"O OOΣΑ δεν υποτίμησε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές" ανέφερε. "Αυτά που αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικές εστίες λάθους ήταν η επαναλαμβανόμενη υπόθεση ότι η κρίση της ευρωζώνης θα υποχωρήσει σταδιακά και ότι τα spreads θα συρρικνωθούν' πρόσθεσε.

Ο Nigel Pain, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ανέφερε στους F.T. πως μια σύγκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης δείχνει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι πέρα από τη λιτότητα που εξηγούν τη διαφορά στην οικονομική απόδοση.

"Και οι δύο οικονομικές περιοχές έχουν εφαρμόσει πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά οι ΗΠΑ τα έχουν πάει αρκετά καλύτερα" σημείωσε.

Ο ΟΟΣΑ προσπάθησε να βρει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους της μείωσης του ελλείμματος στα κράτη μέλη και την υπεραισιοδοξία των προβλέψεών του, αλλά βρήκε μια αξιοσημείωτη στατιστική σχέση μόνο για ένα έτος και μόνο αν συμπεριληφθεί και η Ελλάδα. Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να συνδέσουν την υπεραισιοδοξία με μια πληθώρα αιτιών, η βαρύτητα της λιτότητας εξαφανίστηκε.

Ωστόσο, ενώ ο ΟΟΣΑ έβγαλε καθαρές τις προβλέψεις του σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, ήταν πολύ πιο επικριτικός για άλλα σημεία της ανάλυσης. "Παραλείψαμε πράγματα που δεν θα έπρεπε" υποστήριξε ο κ. Padoan.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως η μεγαλύτερη αποτυχία του ήταν πως έκανε πάντα τη λανθασμένη υπόθεση ότι οι πολιτικοί θα καταπολεμήσουν αποφασιστικά την κρίση της ευρωζώνης, κάτι που συνέβη μόνο όταν ο Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε τον Ιούλιο του 2012 πως "θα κάνει ό,τι χρειαστεί" για να σώσει το ευρώ.

Ανεξάρτητα από αυτήν την αποτυχία, ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως ήταν υπερβολικά αισιόδοξος για τις χώρες που ήταν πιο ανοικτές στο εμπόριο και στην εξωτερική χρηματοδότηση, που είχαν τις πιο σφιχτά ρυθμισμένες αγορές και τα πιο αδύναμα τραπεζικά συστήματα.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως ο οργανισμός απέτυχε να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις από τη μετάδοση παγκόσμιων σοκ σε μεμονωμένες οικονομίες, ειδικά αν δεν είχαν την ευελιξία να ενισχύσουν το δίχτυ ασφαλείας τους.

Ο ΟΟΣΑ τόνισε πως στο μέλλον θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία και ότι θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις πιθανές πηγές μελλοντικών κρίσεων. Επιπλέον, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δεδομένης της σημασίας των εξελίξεων στις αγορές ομολόγων όσον αφορά τα λάθη που έκανε στις προβλέψεις για την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v