Ifo: 9 δισ. το κόστος ρύθμισης του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι η επιμήκυνση της πληρωμής των διμερών δανείων ύψους 52,9 που έλαβε η Ελλάδα στα 50 χρόνια θα οδηγήσει σε μείωση χρέους κατά 9 δισ. ευρώ διατυπώνει το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

Ifo: 9 δισ. το κόστος ρύθμισης του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι η επιμήκυνση της πληρωμής των διμερών δανείων ύψους 52,9 που έλαβε η Ελλάδα στα 50 χρόνια θα οδηγήσει σε μείωση χρέους κατά 9 δισ. ευρώ διατυπώνει το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

Όπως σημειώνει, οι πιστωτικοί όροι για τη δανειακή διευκόλυνση ύψους 52,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έχουν ήδη χαλαρώσει σε αρκετές περιπτώσεις. 

Η οραματιζόμενη περαιτέρω χαλάρωσή τους για το δάνειο των 52,9 δισ. ευρώ -με επέκταση του χρόνου λήξης στα 50 χρόνια και μείωση του περιθωρίου στη 0 ποσοστιαία μονάδα (και ως εκ τούτου με επιτόκιο επί του δανείου που ανταποκρίνεται στο τρίμηνο Euribor)- θα προκαλούσε περαιτέρω απώλειες ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές. 

Το ποσό αυτό υπολογίζεται ως η παρούσα αξία των μειωμένων εσόδων από επιτόκια και τη διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με βάση έναν εκπτωτικό παράγοντα της τάξης του 1,5%, που ανταποκρίνεται περίπου στο μέσο επιτόκιο επί ενός 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου το 2013.

Σύμφωνα με το Ifo, η παρούσα αξία μετρά τη μείωση στα δημοσιευμένα κρατικά χρέη των δωρητριών χωρών που θα ήταν απαραίτητη σήμερα εάν το σύνολο των μελλοντικών βαρών από το επίσημο δημόσιο χρέος και τη νεοσυμφωνηθείσα οικονομική βοήθεια παραμείνει σταθερό. Η Γερμανία θα ήταν υπεύθυνη για το 29% περίπου αυτής της ελάφρυνσης χρέους. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας, ως εκ τούτου, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των σχεδιαζόμενων αλλαγών στους όρους του δανείου για τα κεφάλαια διάσωσης της Ελλάδας, εάν αυτό το έλλειμμα υπολογιστεί σωστά σε πραγματική βάση. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει καθαρό δανεισμό ύψους 6,2 δισ. ευρώ για το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v