Σκοράρει και στο... ΑΕΠ το ποδόσφαιρο

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο «πυρήνας» δραστηριοτήτων της Super League (εισιτήρια και συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις) δημιουργεί πάνω από €180 εκατ. σε όρους ΑΕΠ, ενώ σημαντικά υψηλότερη είναι η επίδραση στο ΑΕΠ (€2,1 δισ.) από τη δραστηριότητα στο «οικοσύστημα» των ΠΑΕ.

Σκοράρει και στο... ΑΕΠ το ποδόσφαιρο

Σημαντική παραμένει η συνολική επίδραση της Super League στην εθνική οικονομία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ και της ΣΤΟΧΑΣΙΣ.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του συνεταιρισμού μετρά τη συνολική επίδραση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Super League) στην εθνική οικονομία. Η εκτίμηση της επίδρασης λαμβάνει υπόψη τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που προκύπτουν στην οικονομία από την τελική ζήτηση για το ποδοσφαιρικό θέαμα της Super League («πυρήνας») και για προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με αυτό, όπως τυχερά παιχνίδια, τηλεοπτικές μεταδόσεις, αθλητική ενημέρωση, διαφήμιση, εστίαση και ένδυση («οικοσύστημα»).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, ο «πυρήνας» δραστηριοτήτων της Super League (εισιτήρια και συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις), δημιουργεί πάνω από €180 εκατ. σε όρους ΑΕΠ, ενώ σημαντικά υψηλότερη είναι η επίδραση στο ΑΕΠ (€2,1 δισ.) από τη δραστηριότητα στο «οικοσύστημα» των ΠΑΕ.

Σε όρους απασχόλησης, η επίδραση εκτιμάται σε περισσότερες από 40 χιλ. θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι δραστηριότητες που συνδέονται με τη Super League προσφέρουν, άμεσα και έμμεσα, συνολικά σχεδόν €550 εκατ. έσοδα στο κράτος από φόρους και εργοδοτικές εισφορές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εξέταση της διάρθρωσης των εσόδων των ΠΑΕ της Super League αναδεικνύει το γεγονός ότι η κατανομή των εσόδων των μεγαλύτερων ΠΑΕ, οι οποίες λαμβάνουν πρόσθετα έσοδα από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι αρκετά πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η τυπική ΠΑΕ ωστόσο έχει ισχυρή εξάρτηση από τα έσοδα που προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ η συμμετοχή των εμπορικών εσόδων είναι περιορισμένη.

Αν και ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εισπράξεων από εισιτήρια αποδίδεται σε τρίτους φορείς,η πώληση εισιτηρίων (περίπου 20% των συνολικών εσόδων) είναι αρκετά σημαντική πηγή εσόδων για τις ΠΑΕ.

Ο αριθμός των εισιτηρίων μετά τη σημαντική άνοδο που παρουσίασε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 υποχώρησε την αγωνιστική περίοδο 2012-13 κατά 38% σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε το διάστημα 2008-2009, παραμένοντας όμως υψηλότερος από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Περισσότερο από το 50% των εισιτηρίων στη Super League το 2012-13 συγκεντρώθηκε από τρεις ομάδες, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται μόνο στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v