Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελέας ζητά αποφυλάκιση Λαυρεντιάδη

Εγγύηση μαμούθ ζητά για την αποφυλάκιση του Λαυρεντιάδη ο εισαγγελέας. Τα 100 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να προέρχονται από τα ήδη δεσμευμένα ποσά. Η εισαγγελική πρόταση ζητά να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι τέσσερις προφυλακισμένοι με εγγύηση 200.000 ευρώ.

Εισαγγελέας ζητά αποφυλάκιση Λαυρεντιάδη

Να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με εγγύηση 100 εκατομμυρίων ευρώ ζητεί ο εισαγγελέας εφετών Π. Καψιμάλης, στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 701 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank.

Mάλιστα σύμφωνα με την πρόταση το ποσό των 100 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να καλυφθεί από τα χρήματα που είναι ήδη δεσμευμένα. Παράλληλα, ορίζονται σοβαρότατοι περιοριστικοί όροι: ο επιχειρηματίας θα πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του, να παραμείνει αναγκαστικά εντός Αττικής, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση με πλωτό ή εναέριο μέσο. Παράλληλα, καλείται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1 και 20 του μήνα αλλά και να διανυκτερεύει στην κατοικία του, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα δάνεια δόθηκαν την περίοδο όπου ο επιχειρηματίας ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. και βασικός μέτοχος της τράπεζας και τα περισσότερα από αυτά κατέληξαν σε εταιρίες έμμεσου ή άμεσου ενδιαφέροντός του.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης βρίσκεται στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού καθώς πάσχει από σοβαρή ασθένεια και προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί δύο αιτήσεις αποφυλάκισης που έχει υποβάλει για λόγους υγείας, ενώ κρατείται με ένταλμα και για άλλη υπόθεση, που αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας. Υπό κατηγορία θα βρεθεί και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για δάνειο 100 εκατομμυρίων που έλαβε η εταιρία Alapis.

Ο εισαγγελέας ζητά ακόμη να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση 200.000 ευρώ οι επίσης προφυλακισμένοι Αντ. Αθανάσογλου, Δημ. Σαραμαντής, Γιάννης Παπαβασιλείου και Τρύφων Κολλίτζας, για τους οποίους το 18μηνο προσωρινής κράτησης ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.

Το αίτημα Αθανάσογλου

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός πως επίσης για πρώτη φορά γίνεται δεκτό από τον εισαγγελέα αίτημα του Αντ. Αθανάσογλου, διά του συνηγόρου του Στέλιου Γκαρίπη, να αποδεσμευθεί πόσο 300.000 ευρώ από λογαριασμό στην Ελβετία με 2 εκατ. ευρώ τα οποία είναι εκτός κατηγορίας, άρα «καθαρά», προκειμένου να καταβληθούν φόροι στην Ελλάδα και χαράτσια για κατοικίες και ακίνητα του κατηγορουμένου.

Το συνολικό ποσό θα καταβληθεί με επιταγή υπέρ του Δημοσίου. Αν και το συμβούλιο εφετών κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, τότε, σύμφωνα με τον κ. Γκαρίπη, ουσιαστικά αυτό θα συνιστά νομολογία αντιμετώπισης ανάλογων αιτημάτων.

Ο εισαγγελέας εισηγείται πάντως να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 48 άτομα για σειρά κακουργηματικών πράξεων, και συγκεκριμένα ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Την τελική απόφαση αναμένεται να τη λάβει το Συμβούλιο Εφετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v