Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται ν/σχέδιο «σκούπα» για τα φορολογικά

Τα πρόστιμα προσγειώνονται από τα €2.500 στα €500. Απαλλαγή από φόρο υπεραξίας ακινήτου για 25ετή διακράτηση με αφορολόγητο €25.000 και ρήτρα πληθωρισμού. Στα €1.500 το ακατάσχετο μισθών-συντάξεων. Ραβασάκι Θεοχάρη «απειλεί» με τα παλιά πρόστιμα.

Ερχεται ν/σχέδιο «σκούπα» για τα φορολογικά

Ασάφειες και διατάξεις που έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λογιστές και απλούς φορολογούμενους επιχειρεί να συμμορφώσει με νομοσχέδιο σκούπα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα φοροπρόστιμα τα οποία προβλέπονται από την 1η-1-2014 δεν θα εφαρμοστούν πρακτικά ποτέ όπως ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ την ίδια τύχη έχει και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αλλαγές άλλωστε προωθούνται και στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, με το αρχικό σχέδιο της τήρησης βιβλίων να έχει φύγει ήδη από το κυβερνητικό πλάνο παραχωρώντας τη θέση του μόνο στην τήρηση στοιχείων.

Οι υπαναχωρήσεις του υπουργείου Οικονομικών καταγράφονται με φόντο έντονες αντιδράσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, με την κτηματαγορά εγκλωβισμένη στην απραξία εξαιτίας ενός πρακτικά ανεφάρμοστου νόμου όπως είχε αρχικά ψηφιστεί, με τους αγρότες να παραμένουν στους δρόμους και τους εφοριακούς να μην ξέρουν τι πρόστιμο να επιβάλλουν όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Όλα αυτά την ώρα που οι εκλογές πλησιάζουν και η προοπτική της κάλπης πάντα βαραίνει ιδιαίτερα όταν οι αλλαγές επηρεάζουν καταλυτικά τις τσέπες των ψηφοφόρων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο σκούπα προβλέπονται αλλαγές στα εξής:

 Πρόστιμα. Επτά μήνες μετά την ψήφισή τους και περίπου 2 μήνες μετά τη θεωρητική -βάσει νόμου- ενεργοποίησή τους τα πρόστιμα των 1.000 και των 2.500 ευρώ σβήνονται και ξαναγράφονται.

Προσγειώνονται, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στα 250 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και στα 500 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία.

Το σενάριο αυτό θα πρέπει να πάρει το «Ο.Κ.» της τρόικας για να περάσει στο νομοσχέδιο. Αν αυτό δεν συμβεί προωθείται εναλλακτικό σχέδιο με τα πρόστιμα να διαμορφώνονται σε 400 και 800 ευρώ αντίστοιχα.

Ανάλογες ποινές προβλέπονται και για μη έκδοση αποδείξεων. Οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις προβλέπουν πρόστιμο 1.000 -2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων για κάθε απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί. Το ύψος των προστίμων θα μειωθεί και παράλληλα θα μπει πλαφόν, π.χ. 30.000 ευρώ, για κάθε παράβαση που θα διαπιστώνεται.

Την ώρα πάντως που στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται οι τελικές ζυμώσεις για τα νέα πρόστιμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με ηλεκτρονικό ραβασάκι «απειλεί» εμμέσως πλην σαφώς, αλλά με πολύ σικ τρόπο τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με τα… παλιά.

Όπως αναφέρεται σε ηλεκτρονική επιστολή που έλαβαν χιλιάδες υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα, αν δεν υποβάλουν τις δηλώσεις τους εγκαίρως κινδυνεύουν με τα παλιά πρόστιμα.

Στην  επιστολή αναφέρεται: «Αγαπητέ/ή κύριε/α, Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και παρακαλούμε (εφόσον δεν το έχετε ήδη πράξει) να μην αμελήσετε την έγκαιρη υποβολή της. Επίσης, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε ότι από 1/1/2014 έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4174/2013 ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής όλων των δηλώσεων».

Δηλώσεις ΦΠΑ.  Μετά την αποσύνδεση της υποβολής κάθε δήλωσης από την πληρωμή του φόρου που ισχύει από τις αρχές του έτους, στο νομοσχέδιο θα περάσει διάταξη με την οποία οι δηλώσεις ΦΠΑ θα γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η ελάχιστη καταβολή των 10 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στις 26 αντί στις 20 κάθε μήνα.

Φόρος υπεραξίας. Όσοι κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση χαμηλότερο των 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο για τουλάχιστον πέντε χρόνια θα απαλλάσσονται από τον φόρο. Παράλληλα, για φορολογούμενους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση του ακινήτου τους εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

Αγρότες. Το γαλαζοπράσινο αντάρτικο εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των αγροτών συνεχίζεται όπως και οι πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση ορίου τήρησης στοιχείων από τα 15.000 στα 20.000 ευρώ. Προς το παρόν το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου απορρίπτεται, αλλά είναι ασαφές αν θα συνεχίσει να απορρίπτεται έως το τέλος. Στο νομοσχέδιο πάντως είναι βέβαιο πως θα προβλέπεται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και η ετήσια -αντί μηνιαία- υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων. Θα απαλλάσσονται άλλωστε όλοι οι αγρότες από την τήρηση βιβλίων, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Κατασχέσεις. Οι διατάξεις είναι έτοιμες και προβλέπουν ότι δεν  μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης έως 1.500 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να γίνει καμία κατάσχεση για οφειλή έως 500 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v