Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. το Γενάρη

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν υστέρηση εσόδων σε επίπεδο τόσο κρατικού όσο και τακτικού προϋπολογισμού, σε αντιδιαστολή με τις δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τα προϋπολογισθέντα.

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. το Γενάρη

Πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με τα 955 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν υστέρηση εσόδων σε επίπεδο τόσο κρατικού όσο και τακτικού προϋπολογισμού σε αντιδιαστολή με τις δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τα προϋπολογισθέντα. Ξεχωρίζει επίσης το στοιχείο πως ο ΟΑΕΕ ήδη στον πρώτο μήνα του έτους απορρόφησε το 12,5% της ετήσιας επιχορήγησής του.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το ΓΛΚ:

· Έσοδα: Στον τακτικό προϋπολογισμό τα τακτικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,418 δισ. ευρώ χαμηλότερα κατά 249 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Καλύτερα πήγαν τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (+42 εκατ. ευρώ), φόρο εισοδήματος λοιπών κατηγοριών (+72 εκατ. ευρώ), λοιποί άμεσοι φόροι (+135 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας των εισπράξεων από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης), ΦΠΑ λοιπών προϊόντων (+92 εκατ. ευρώ) και λοιπά μη φορολογικά έσοδα (+125 εκατ. ευρώ). Αντίθετα υστέρηση παρουσίασαν τα έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαιοειδών (-132 εκατ. ευρώ), από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (-192 εκατ. ευρώ) και από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (-158 εκατ. ευρώ).

· Δαπάνες: Στον τακτικό προϋπολογισμό είναι χαμηλότερες κατά 666 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 980 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 24,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 347 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

· ΠΔΕ: Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 308 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 208 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (100 εκατ. ευρώ) και κατά 241 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με το ΓΛΚ «η εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, θα επιτευχθούν.

Σύμφωνα με τον ψηφισμένο Προϋπολογισμό 2014, το πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013 αναμένεται, με την επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ύψους 19.102 εκατ. ευρώ ή 10,4% του ΑΕΠ, να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 15.184 εκατ. ευρώ ή 8,3% του ΑΕΠ. Συνεπώς, χωρίς την επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται σε πλεόνασμα 3.918 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ.

Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 812 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού που ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα».

*Αναλυτικά τα στοιχεία στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v